Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е на посещение в Русе

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е на посещение в Русе

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е на посещение в Русе. Поводът е именуването на най-новия маневрен кораб „Искър“ във флотилията на Изпълнителната агенция по проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/. По този начин Агенцията вече ще може да изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав. Така се гарантира нормалното целогодишно корабоплаване в българския участък на реката. Министър Събев се срещна и с областния управител Анатоли Станев, както и с неговия заместник Людмил Христов. От разговорите стана ясно, че на 29 май в Гюргево предстои среща между министър Събев и вицепремиера на Румъния и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну с цел ускоряване реалното изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube. По думите на министър Събев вече е време България да започне ефективно да изпълнява своите ангажименти по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.

Колкото до предстоящите ремонти на Дунав мост, то те няма да започнат през юни, какъвто е бил предварителният разчет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а ще бъдат препланирани, но това няма да има негативни последствия. Същевременно очакванията за стартирането на фериботната линия между Русе и Гюргево са за месец юли. От вчера е възложен и ремонтът на 17.5 км от обходния път I-1 през Витиня. Текущите дейности на пътя Ботевград – София, които ще бъдат изпълнени, са в участъка от кръстовището на път I-1 с път II-17 до местността „Витиня“. Трасето е в много лошо състояние, а в момента по него преминава тежкотоварният трафик заради ремонта на тръбата за Варна и Русе на тунел „Ечемишка“ и на виадуктите при 33-ти и 34-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Това налага предприемането на спешни аварийно-възстановителни работи, за да се осигури безопасното преминаване на камионите по отсечката от първокласния път. Срокът за завършване на ремонта е до 31 май. Предвидено е извършването на локални ремонти, фрезоване и изкърпване на настилката в целия участък, машинно полагане на асфалтова смес по цялата ширина в отделни участъци.

Пред представителите на медиите в Русе министърът на транспорта и съобщенията коментира, че срещите с превозвачите не са спирали. „Ние всеки ден имаме среща с превозвачи. Ние продължаваме разговорите“, каза още министър Събев. Според него обаче фокусът на разговорите трябва да е поставен върху работата по правната рамка, с която може да бъдат облекчени ефектите от прилагане на пакет „Мобилност“, рамката, при която може да се ускори движението на транспорти и хората през граничните пунктове на България, рамката, която гарантира функциониране на една национална транспортна схема, която ще осигури по-добра мобилност на всички българи.

Събев поясни, че за горивата, акцизите и добавките се готви антиинфлационен пакет, който ще бъде обявен от Министерството на финансите през следващата седмица. Той ще бъде обсъждан от правителството и заинтересованите страни. Неговата цел е да стабилизира цените, така че да бъдат лесно прогнозируеми от страна на бизнес и граждани. „По повод това основно тяхно искане ние сме ги информирали отдавна, че работим. Не може да стане веднага, защото са нужни различни разчети. Има доста варианти, които Министерството на Асен Василев трябва да изработи и да разгледа. Ще има мерки. Нека да ги видят. Според мен ще са доволни“, заяви още Събев.

Не беше подмината и темата относно бъдещето на летището в Русе. Преди близо месец, Министерството на транспорта поиска собствеността на летище Русе от Община Русе, тъй като има готов оператор, който да поеме стопанисването му. А още в края на декември бяха отпуснати 2.6 млн. лева за стартиране на началните ремонти, но се оказа, че трябва верифициране от страна на Министерството на финансите и ЕК, за да се убеди Брюксел, че това не е държавна помощ. По въпроса все още няма яснота, като през последната седмица министър Събев не е запознат да има движение на съответните документи от Общината, необходими за нотификация от ЕС, с което да стане ясно, че това не е държавна помощ и да се позволи отпуснатите от държавата 2.6 млн. лв. да бъдат използвани от Общината.

В Русе министърът на транспорта и съобщенията беше придружаван от парламентарния секретар на Министерството Синан Хебибов.

Сподели: