министър Бисер Петков

Министър Бисер Петков: АСП и ДАЗД започват тематични проверки в Дневните центрове за хора с увреждания в цялата страна

министър Бисер ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да се извършат тематични проверки в Дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания. Проверките ще обхванат и Центровете за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ). Контролът ще бъде завишен и от страна на ДАЗД. „По този начин ще имаме пълна картина доколко отделни оплаквания на представители на хора с увреждания са основателни и как можем да подобрим качеството на обслужването“, коментира министърът по време на посещението си в Панагюрище.

Петков допълни, че смисълът на тези проверки е да се оптимизира използването на немалкия ресурс, който и сега държавата влага в тази система. Той припомни, че през 2017 г. и в началото на 2018 г. усилията на ДАЗД са били насочени към завишаване на контрола във всичките 276 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в цялата страна.

89 са Дневните центрове за деца и младежи с увреждания, които функционират в страната, припомни министърът. Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания са 79. „Това е около 1/6 от всички социални услуги, които вече проверяваме. За държавно делегирани дейности в бюджета за тази година са отпуснати 230 млн.лв.“, уточни министър Петков.

Сподели:

Още новини от деня