Иван Шишков

Министър Иван Шишков: Пътната мрежа, водеща към Дунав мост, е в добро състояние

Какви инвестиции са предвидени за подобряване на републиканската пътна мрежа, водеща към Дунав мост, които да предотвратят катастрофите, да ограничат високите скорости, да намалят струпването на тирове и да намалят шума от транзитния трафик? Това попита министъра на регионалното развитие и благоустройството народният представител от коалиция „Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Министър Иван Шишков отговори: „Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството работят усилено по изграждането на автомагистралното трасе Русе – Велико Търново, чрез което ще се осигури по-бърза, удобна и безопасна връзка с бъдещия трети мост над река Дунав.

Пътната мрежа, водеща към Дунав мост, е в добро състояние. За текущо поддържане от 2018 г. до момента са осигурени 588 690 лв. По-голямата част от републиканските участъци е в урбанизираната част на град Русе. Община Русе е подписала Споразумителен протокол с Агенция „Пътна инфраструктура“, с който изпълнява зимното и текущото поддържане на тази част от инфраструктурата, а Агенцията участва дялово във финансирането.

Осветлението, ландшафтното оформяне и видеонаблюдението съгласно Закона за пътищата и Правилника за неговото прилагане са ангажимент на общината. Единственото място извън градската част е участъкът по път II-21 Русе – Силистра, от табелата „Край на Русе“ до пътен възел „Индустриална зона Тегра“, който се поддържа от Агенцията, като се осигурява видимост на шофьорите и габарит на пътя.

В заключение народният представител уточни, че Агенция „Пътна инфраструктура“ не събира такси за преминаване по Дунав мост. Тази дейност се извършва от Агенция „Митници“.

Дългосрочно решение на затруднението при преминаване на тежкотоварни превозни средства, намаляването на шума в град Русе и осигуряването на безопасността е да се увеличи пропускателната способност на ГКПП. По своята компетентност Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията продължават работата за изграждането и поддържането на републиканска инфраструктура в цялата област Русе, казва депутатът.

Продължавам да работя по каузата, Русе и региона да станат предпочитано място за живот в България, увери Иван Белчев.

Сподели: