Министър Кралев награди с плакети златните русенски щангисти

Министър Кралев награди с плакети златните русенски щангисти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС тримата златни русенски щангисти донесли титли за България на приключилото преди дни Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Отличията бяха връчени днес на церемония в спортното министерство. Плакети получиха златните Надежда Мей Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев. Тримата на практика донесоха единствените три шампионски титли за България на първенството. На шампионата в Москва (Русия) българският отбор се представи отлично и спечели общо 7 отличия в двубоя. Благодарение на отличното представяне на младите щангисти, които са състезатели на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе, България изпраща най-успешното си европейско първенство в този спорт от 17 години насам. В отделните движения българските тежкоатлети завоюваха общо 19 медала – 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови, с които се наредиха на второто място в класирането по нации. В отделното класиране при мъжете България е първа с 685 т. пред Армения (620 т.) и Грузия (612 т.). Отличното представяне на отбора ни в руската столица означава, че почти сигурно ще изпратим двама щангисти на Летните олимпийски игри в Токио. Участниците ще бъдат ясни след Световното първенство за младежи. С шансове от българите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.

Почетен плакет от Кралев получи и старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, който заедно с президентът на федерацията Неделчо Колев благодари на спортния министър за огромната помощ оказана за развитието на българските щанги пред последните години. Колев отбеляза, че в основата на успехите е реновирането на редица зали за вдигане на тежести в страната. Министерството на младежта и спорта финансира реконструкцията на съоръжения в Русе, Пловдив, Варна, Търговище и Габрово. В момента тече ремонт на зали в Асеновград и Хасково.

След кратка почивка младите ни национали започват подготовка в Национален спортен комплекс “Диана”. Следващото голямо състезание пред тях е Световното първенство за младежи в Ташкент, което ще се проведе през май.

Сподели: