Министър Нено Димов в Русе: Днес пускаме апаратура, която за първи път се появява в България

Министър Нено Димов в Русе: Днес пускаме апаратура, която за първи път се появява в България

Днес на практика пускаме апаратура, която за първи път се появява в България, съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено Димов в Русе. /на снимката/ Заедно с народния представител от коалиция „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов, областния управител Галин Григоров, директора на РИОСВ – Русе Любомир Атанасов, той представи апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества. Това стана преди малко на територията на автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на ИАОС на ул. „Ниш“ (до Руското консулство). Журналистите се запознаха с още подробности и им бе демонстрирана работата на устройството. То се предоставя под наем за срок от половин година от италианска фирма и работи в тази държава от години.

Целта е да се обективизира един проблем, който е много трудно да бъде доказан, подчерта министърът. Доста време е отнело на дирекцията по чистотата на атмосферния въздух в МОСВ да открие подобно устройство, подходяща лаборатория и да проучи дали е подходящо. Ако той покаже добри резултати, то ще се предостави за нуждите на местните власти и на други места у нас. Идеята е да се правят активизиране при сигнали. Пробонабиране се прави с дистанционно задействане в продължение на 5 минути в 2 различни контейнера. Единият ще се праща в Италия, където органолептично ще се определят миризмите. Другият може да се праща или в Италия, или на друго място в акредитирана лаборатория за химичен анализ/евентуално в БАН/. Двата анализа ще покажат какви са миризмите.

Ако уредът даде добри резултати при експлоатацията му, то ще се промени Законът за чистотата на атмосферния въздух, с което ще се предоставят права на местните власти да ползват подобна апаратура.

Русе е избран, защото е едно от няколкото места в България, където през последните години има сериозни оплаквания за замърсяване на въздуха, заключи министърът.

Устройството OdorPrep е предоставено на Министерството на околната среда и водите от италианската фирма Lab Service Analytica Srl (LSA) за участие по европейски проект EU H2020/756865. OdorPrep се използва за обективно определяне на концентрацията на интензивно миришещи вещества. Апаратът отговаря на изискванията на стандарт EN 13725 („Качество на въздуха. Определяне на концентрацията на мириса чрез динамична олфактометрия“). Целта е да допринесе за решаването на съществуващите проблеми, свързани с наличието на интензивно миришещи вещества, като същевременно бъдат натрупани знания и опит във връзка с използването на прилагания метод.

Сподели:

Още новини от деня