Министър Николай Събев: Изваждаме железниците от килера на българската икономика

Изваждаме железниците от килера на българската икономика, каза на пресконференция в Русе министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„България ще е „на релси“. Тя трябва да отговори на зелената сделка и да бъде все по-неутрална към природата. Това е основна политика на Министерството на транспорта и съобщенията“, заяви министърът за бъдещето развитие на железопътния транспорт.

„За ужас на хората, които очакваха да развиват още бизнес за сметка на БДЖ, вече няма да стане така. Българските държавни железници се изправят на крака и започват да работят все по-добре“, отбеляза Николай Събев.

Министърът е на посещение в Русе, където участва в дискусия за възобновяване на проекта за изграждане на градска железница, която да осигурява бърза връзка между централната градска част с района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) /ДИЗ „Тегра“/, двете промишлени зони на града, индустриалния парк, както и връзка с град Мартен и други населени места. В разговорите се включи и ръководството на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“.

Русе може да стане част от един сериозен индустриален конгломерат, който включва Букурещ и Варна“, смята министър Събев.

Той обяви, че всеки ден получава по над 10 сигнала за различни нарушения в поверения му ресор, като се стреми да разглежда всички, с изключение на анонимните.

По повод на европейския пакет „Мобилност“ за периодичното връщане на камионите до мястото им на регистрация, Събев увери, че усилията на страната ни да се отложи тази мярка и да се намали нейната тежест върху превозвачите няма да спрат.

Сподели: