Миролюба Бенатова гостува в СУ „Панайот Волов“ – Бяла

Миролюба Бенатова гостува в СУ „Панайот Волов“ – Бяла

На 14 май в СУ „П. Волов“ – Бяла гостува журналистката Миролюба Бенатова по програмата „Журналисти в училище“.  Тя разговаря с учениците за фалшивите новини. В динамичен диалог се изясни какво са фалшивите новини, нанасят ли реална вреда, как да ги разпознаваме. Журналистката търпеливо отговори на многобройните въпроси на децата.

„Журналисти в училище“ е среща на ученически въпроси и журналистически отговори. Среща, на която учениците питат, а журналистите отговарят. Инициативата дава възможност на учениците да научат повече за журналистическата професия у нас и да разберат как да оценяват по критичен начин същността, похватите и влиянието на медийните послания и продукции. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“, създаден към Фондация „Работилница за граждански инициативи“   в памет на журналиста Валя Крушкина. Фонд „Валя Крушкина“ стартира инициативата „Журналисти в училище“, като изборът на училища става чрез провеждане на конкурс.

В СУ „П. Волов“ – Бяла г-ца Мария Симеонова – учител по история и цивилизации, е координатор на проекта. Темата тази година е „Не“ на фалшивите новини“. Срещата бе с ученици от седми до дванадесети клас. Децата задаваха въпроси, свързани с пряката журналистическа работа – как се прави разследване, колко време отнема, как се монтира, как се проверяват фактите, дали е била подвеждана, дали е разпространявала непроверена новина. Интересуваха се дали журналистката е чела фалшиви новини за себе си, кое е най-опасното нещо, което е правила и т.н. Миролюба Бенатова от своя страна им разказа забавни случки от работата си и  ги провокира да дискутират по различни теми от новинарските емисии.

Текст: СУ „П. Волов“

Сподели:

Още новини от деня