Мица Велосипедистката, Белият ангел, Машинописката и Теракотеният войник превзеха кея в Русе

Мица Велосипедистката, Белият ангел, Машинописката и Теракотеният войник превзеха кея в Русе

Мица Велосипедистката, Белият ангел, Машинописката и Теракотеният войник превзеха кея в Русе

Актьорите от румънския театър „Маска“ представят спектакъла „Най-доброто от живите статуи“ на кея в Русе. Те са част от четиридневния международен фестивал на живите статуи, чийто финал е тази вечер.

Проектът „Най-доброто от живите статуи“ е ретроспекция на най-добрите образи, създадени от румънската трупа за последните 20 години.

Преобразени като статуи, артистите бяха заели снощи своите места на специални подиуми над реката.
На една от обособените сцени Французойката – кокетна, непрестанно говореща и смееща се, се радва на живота. На друг подиум бе Офелия, потънала в тъга.

Многобройните посетители можеха да видят и разказа на Мица Велосипедистката. Тя е била най-известната куртизанка на Букурещ в годините между двете световни войни. Мица е и първата жена в Румъния, която е карала велосипед, а също е обичала да се къпе в морето в крайно оскъдни костюми.

На други подиуми бяха Манекенът, както и Машинописката, която не знае да пише на машина, но умее да си лакира ноктите, да се усмихва и да пие кафе. Насън обаче е била най-бързият текстописец.

На кея в Русе Теракотеният войник се подготвяше за битка с една…муха. До него стоеше и Падналият ангел. Той е изморен и крилата вече не му помагат – сякаш греховете на хората са се натрупали, за да му попречат отново да полети.

На съседна алея бяха Белият ангел, който избира усмивката вместо безнадеждността, Пулчинела – красивият и обичан кукловод, в чието сърце пламти любов, Човекът, който пали фенерите със свещи по улиците на Париж, и Госпожица Хавишам, изживяваща до безкрайност спомена за сватбата, която така и не се е състояла.
Спектакъл на румънската трупа ще има и тази вечер, а за финал артистите от „Палячи“ са подготвили 20-минутно огнено шоу.

„Живи статуи“ се организира за шеста година в Русе.

„Събитието е единствено по рода си в България. Международният фестивал е и горд носител на титлата „Най-оригинално туристическо събитие в община Русе за 2019 година“, обясниха организаторите от Русенския театър.
Фестивалът се подпомага от общината и от Министерството на културата.

/Източник – БТА/

Сподели: