съдебна палата русе съд прокуратура

Младеж, обвинен в опит за кражба и държане на наркотик, остава в ареста

Време за прочитане: < 1 мин.

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди законосъобразността на мярката „задържане под стража“, определена от Районния съд спрямо 28-годишния П. П., обвинен в опит за кражба от магазин „Хоум Макс“ на 12.03.2021 г., както и за държане без разрешение на метамфитамин.

Според прокуратурата, П. П. е осъждан 13 пъти за извършени тежки умишлени престъпления, повечето от които идентични с настоящите, а на 04.01.2021 г. е излязъл от затвора след изтърпяване на поредното наказание лишаване от свобода. Той е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не се е укривал от органите на реда, съдействал е на разследващите и е признал вината си. Представителят на Окръжна прокуратура е изразил становище за неоснователност на жалбата.  

Въззивната инстанция сподели извода на Районен съд – Русе, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че П. П. е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения. При определяне на мярката за неотклонение първоинстанционният съд правилно е приел, че първото деяние се явява в условията на опасен рецидив и за него се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 10 години. Основателни са и доводите за наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, предвид множеството му осъждания, сочещи на утвърдени престъпни навици и висока обществена опасност на деянията и на дееца.    

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на П. П. мярка за неотклонение „задържане под стража“, е окончателно.

Сподели:

Още новини от деня