Млади русенски скаути помогнаха в маркиране на пътеките към пещерите по време на експедицията "Марина дупка" 2020

Млади русенски скаути помогнаха в маркиране на пътеките към пещерите по време на експедицията „Марина дупка“ 2020

През юли 2020 година се състоя 4-та Национална пещерна експедиция „Марина дупка“ 2020. Тази година тя се осъществи с финансова подкрепа на VIVACOM регионален гранд и е част от календарния план на БФСп. Въпреки сложната епидемиологична обстановка в страната 26 пещерняка от Русе, София, Попово, Трявна и Велико Търново се включиха и продължиха работата по изследването на пещерите в района на с. Генчовци, спазвайки всички противоепидемиологични мерки. Това съобщиха от Спелеоклуб „Академик“ – Русе.


Гостите на експедицията младите скаути от Prista Scouting – BG Russe се включиха в маркирането на пътеките към пещерите. Посетиха и се запознаха с пещера Марина дупка, усвоиха воденето на група в пещера. В последната вечер на експедицията получиха сертификати за тяхното първо участие в пещерна експедиция. Наравно с тях за принос към клуба бяха връчени и награди на нашите най-млади членове на клуба.

Работни групи проникнаха в редица пещери в района, извършиха фото и видео заснемане на подземните красоти, провериха и набелязаха потенциални места за работа в бъдещите експедиции. Извършиха се изкопни работи в п-ра Марина дупка и понор Саламандър.


Експедицията завърши успешно и всички си обещаха отново да се върнат в с. Генчовци и да продължат с изследването на подземните красоти на пещерен район 218.

С огромни благодарности за снимките на Явор Шопов, Цветан Остромски и Слав Гиндянов.

Сподели:

Още новини от деня