Многобройни фенове пяха песни на "Щурците" в центъра на Русе

Многобройни фенове пяха песни на „Щурците“ в центъра на Русе

Фенове на твърдата музика се събраха на площад „Свобода“ в Русе в третия ден на 11-тото издание на Грийн рок фест. Сред тях имаше както русенци, така и хора от цялата страна. В последния ден беше дадена възможност за изява на русенски банди, свирещи предимно кавъри на световни хитове.

Първи на сцената се качиха M.I.G. 21. Групата е създадена преди няколко години от добре познати русенски музиканти, които вземат участие в рок събитията на Русе. В началото е трио, но постепенно съставът ѝ се увеличава. Днес в M.I.G. 21 участват основателите Димитър Митев, Илиан Венков и Галина Митева, както и присъединилите се по-късно Пламен Петков, Ивелин Костадинов и Иво Минчев, който вчера направи своя дебют с групата.

Рок пътешествието продължи с изпълнения на Old Guns. Групата е създадена през 2013 година от петима музиканти, работили дълго време с едни от най-известните рок групи в Русе. Това са: Манук Манукян – Манчо (ударни), Димитър Митев – Митака (китара), Илиан Венков (бас), Диан Максимов (китара), Иван Ненов – Джовани (вокал)По-късно към групата се присъединява и Живко Мичев (клавишни). До този момент групата има над 40 концерта както в клубове, така и на големи сцени като рок фестивала в Миндя и Мото рок събори.

Следващата русенска група, покорила сцената на Грийн рок фест беше Groovy Makers. Една банда, създадена преди 10 години от Огнян Бошнаков. Основната идея е авторска музика със силно изразени елементи от смут джаз, фънк и соул.

Рок маратонът продължи с изпълненията на Hammer Dance.. Групата Hammer Dance е създадена през 2011г. В настоящият си състав съществува от март 2019 г. : Кремена Ганчева – вокали, Преслава Великова – вокали, Цветан Пенелски – китара, Христомир Петров – барабани, Стилян Радев – бас. Стилът им е разнообразен и интересен за публиката, обхваща голяма аудитория и трудно доскучава. Репертоарът включва диско хитове в метъл вариант, хард рок и пънк.

Празничната атмосфера беше допълнена от песните на Попокатепетъл. Групата се ражда на шега през 1998 година от Цецо от Фобос, Пацо от Селект, Владо от Фаворит и Ники от Ахед, основно за да създава настроение. Може да се каже, че музиката, която Попокатепетл прави, е само музикален фон на всичко това, което се случва на сцената. В първите си години групата е определено новаторска за Русе. Прави много неща, които се случват за първи път на русенска сцена, дори и това, да включва в участията си на живо, някои от членовете си по интернет. След привличането на Краси Дяков на клавишните, групата зазвучава по-професионално, което логично ражда идеята за преминаване от група към оркестър. От 10-тина години групата рязко сменя стила , добавяйки и брас секция: Мартин Пенчев – тромпет, Данаил Ненков – саксофон, Росен Димитров – тромбон, Георги Щерев – туба и не на последно място Алекс Пейдж – китара. През годините, макар и за малко, в групата свирили много русенски музиканти: Емилиян Драганов, Даниел Джумалийски, Валентин Икономов, Веселин Мендров, Росен Димитров, Момчил Михайлов, Борис Петров, Илиян Панджаров и много други. И макар да няма участия всяка седмица, факт е, че това е единствената група в Русе, задържала се повече от 20 години на сцена.

Кулминацията на тазгодишното издание на Грийн рок фест беше участието на супер групата „Фондацията“, която заедно с Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р. представи предпремиерно проекта си „75 години Кирил Маричков“. В продължение на час и половина прозвучаха едни от най-обичаните хитове на българската легенда „Щурците“: „Вкусът на времето“, „Веселина“, „Среща“, „Хамлет“, „Клетва“ и др. , които събраха бурните овации на публиката. „Фондацията“, Валди Тотев и Наско Пенев пяха два пъти на бис по желание на хилядите фенове от Русе и от цялата страна.

11-тото издание на Грийн рок фест беше с акцент върху творчеството на рок и метъл бандите от Русе. В продължение на три дни на сцената на фестивала забиха общо 24 местни групи. Фестивалът се организира от Сдружение „Грийн рок фест“, Фондация „Русе – град на свободния дух“ , Община Русе и цялата рок общност на града ни. Той нямаше да бъде възможен и без подкрепата и на фирмите „Хускварна Строително оборудване“, „Общински пазари Русе“, “ВИТТЕ Аутомотив България“, „Нетуъркс България“, „Ме гахим“, УМБАЛ „ Медика“ – Русе, В и К – Русе, “Дунарит“, както и Ротари клуб Русе, Нотариус Светлозар Стоилов – Шумен, Винарска изба „Левента“, Изворна и трапезна вода „Севтополис“, Хотел „Фамилия“ , Ротари клуб Русе Дунав, Бирена борса – Русе, Механа „Винарна“.

Сподели: