съдебна палата русе съд прокуратура

Многократно осъждан отново в ареста

Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на З. З., привлечен като обвиняем за грабеж. Според прокуратурата, на 18.06.2020 г. в гр. Русе З. З. в условията на опасен рецидив е отнел дамска чанта, в която е имало телефон „Леново А 1000“, кожен калъф, дамско портмоне, 160 лв., 2 бр. диоптрични очила и ключове, всичко на стойност 364.50 лв., от владението на В. Ж., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. За такова престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Защитникът помоли да се отчетат самопризнанията на доверителя му и възстановяването на щетите, като по отношение на З. З. бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Прокурорът подчерта, че престъплението е извършено само 20 месеца, след като обвиняемият е излязъл от затвора, където е изтърпял наказанието по седмата си поред присъда за кражба – лишаване от свобода за срок от 2 години при строг режим.  

Съдът счете, че в хода на досъдебното производство са събрани доказателства, които дават основание да се направи обосновано предположение,  че З. З. е осъществил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Многократните му осъждания и високият размер на предвиденото в закона наказание за това престъпление обуславят високата обществена опасност на деянието и дееца. Това, според съда, сочи на реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържано.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета по отношение на З. З. мярка за неотклонение задържане под стража може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Сподели:

Още новини от деня