съдебна-палата-русе

Многократно осъждан се призна за виновен в разпространение на наркотици

Състав на Окръжен съд – Русе одобри споразумение между прокурор от Окръжна прокуратура – Русе и защитника на обвиняемия М. М., с което последният се призна за виновен в наркоразпространение.

Мъжът е от гр. Русе, на 50 години, безработен, многократно осъждан. Престъплението е извършил в условията на опасен рецидив на 07.-08.01.2023 г. в гр. Варна, по пътя от гр. Варна до гр. Русе и в гр. Русе. Тогава е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – хероин с нетно тегло 24,5 грама и 2 грама метамфитамин, всичко на обща стойност 2 258.22 лв. За това деяние М. М. прие да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години при първоначален строг режим. Приспаднато е предварителното му задържане от 08.01.2023 г. до одобряване на споразумението.

Обвиняемият следва да заплати и разноските по делото в размер на 1600 лв. за експертизи. Наркотиците са отнети в полза на държавата, тъй като притежаването им е забранено. Отнети са и веществените доказателства: 4 електронни везни и метален гриндер поради това, че принадлежат на М. М.  и са послужили за извършване на умишлено престъпление.

В присъствието на защитника си обвиняемият заяви пред съда, че разбира смисъла и доброволно е подписал споразумението, както и че се отказва от разглеждането на делото по общия ред. Окръжен съд – Русе счете, че споразумението отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс и не противоречи на закона и морала, поради което го одобри. Същото има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.

Сподели: