съдебна палата русе съд прокуратура

Многократно осъждан ще продължи престоя си в ареста, за да чака поредна присъда

Окръжен съд – Русе като въззивна инстанция потвърди определение на Районен съд – Русе, с което е оставено без уважение искането на 19-годишния Х. Б. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в домашен арест и е определен двумесечен срок, в който ново искане е недопустимо.

Младежът е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършена кражба в условията на повторност. Била му е взета мярка за неотклонение задържане под стража от Районен съд – Русе с определение от 18.03.2020г., потвърдено от Окръжен съд – Русе на 25.03.2020г.

В днешното съдебно заседание стана ясно, че към материалите от досъдебното производство са присъединени още три преписки за други три кражби. Това е едно от основанията на прокуратурата да поиска потвърждаването на първоинстанционния съдебен акт. От своя страна, защитникът заяви, че обвиняемият си е признал и разкаял за стореното, а през изминалите три месеца не били извършени никакви следствени действия.

Районният съд е приел, че взетата мярка не следва да бъде изменяна, защото към настоящия момент задържането е законно, не е разколебано обоснованото предположение и не е отпаднал рискът обвиняемият да извърши друго престъпление. Според Окръжен съд – Русе правилно първата инстанция е счела, че не са настъпили нови обстоятелства, които да обусловят изменение на най-тежката мярка за неотклонение. В мотивите си въззивният съд подчертава, че наказанията по предходните осем присъди не са постигнали своята превантивна, възпираща и възпитателна роля и не е отпаднала реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие.

Определението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване.

Сподели: