Много голям интерес към семинара "Стратегически план на Република България за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г." в Русе

Много голям интерес към семинара „Стратегически план на Република България за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г.“ в Русе

Над 70 земеделски производители, представители на Областна дирекция „Земеделие“ – Русе, на ОД на ДФЗ – Русе, общински кметове участваха в проведения днес в град Русе семинар на тема „Стратегически план на Република България за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г.“ Събитието бе организирано този следобед от народния представител от ПП „Движение за права и свободи“ в 19-и МИР – Русе Ализан Яхова.

Лектори на семинара бяха г-жа Аделина Стоянова – директор на дирекция „Директни плащания“ и г-жа Анна Петрова – държавен експерт, дирекция „Развитие на селските райони“ на Министерство на земеделието, които представиха стратегическия план и включените в него интервенции, по които българските фермери ще получат финансова подкрепа през новия програмен период.

Бюджетът за директни плащания за 2023 г. е 808,2 млн. евро.

За получаване подпомагане по интервенциите, бенефициентите имат задължението да спазват изискванията за предварителна условност (стандартите за ДЗЕС и ЗИУ). През новия програмен период всички фермери ще бъдат проверявани за тяхното спазване. За размера на основното подпомагане на доходите за устойчивост, т.н. базово плащане, е определена горна граница от 100 000 евро за дадена календарна година.

Новите еко-схеми са доброволни за фермерите, но задължителни за държавите членки. По тях ще бъде разпределен бюждет през следващата година в размер на 201,4 млн. евро. Еко-схемите могат да се комбинират по между си.

В сектор „Плодове и зеленчуци“ ще продължи обвързаното подпомагане за плодове/сливи и десертно грозде, за домати, краставаци, корнишони, патладжан, картофи, лук, чесън, пипер, моркови, зеле, дини и пъпеши.

Нова схема за обвързано подпомагане включва финансова подкрепа за плодове до встъпване в плододаване.

Приоритет за новата ОСП са младите земеделски производители и малките стопанства.

Сподели: