Много добро русенско представяне на държавното по свободна борба днес

Много добро русенско представяне на държавното по свободна борба днес

Европейският вицешампион за кадети Георги Иванов бе най-атрактивен в сутрешния сеанс на държавния шампионат по свободна борба за мъже в зала „София“. 18-годишният талант записа две победи, в които отбеляза общо 25 точки и тушира съперниците си. В квалификациите Иванов срази Иван Кьосев с 10:0 и туш. Същото застигна и взелия наскоро български паспорт чеченец Ислам Адизов, който се предаде след 15:6. Така на полуфиналите, които започват от 16 часа днес, Иванов ще спори с Айлин Ашим.

В една от най-оспорваните категории до 74 кг до полуфиналите достигнаха фаворитите Михаил Георгиев и Мирослав Киров от СКБ „Юнак – Локомотив“ – Русе, като и двамата не дадоха точки на съперниците си. Георгиев , бронзов медалист от Евро 2019 до 23 г., тушира Йоан Георгиев, след като водеше с 10:0, а след това срази с технически туш 10:0 и Петър Петков. А Киров, трети от Евро 2014, бе категоричен срещу Батухан Къратлъ и Айджан Раимов с по 10:0.

Една убедителна победа до момента записа Владимир Дубов в по-горната за него категория до 65 кг. Световният и европейски вицешампион от 2013-а поведе с 10:0, след което тушира Сашко Костадинов. И в следобедния сеанс среща Алиш Алиш на полуфиналите.

В отсъствието на Георги Вангелов, носител на златния пояс „Дан Колов“, до полуфиналите в кат. до 57 кг стигна фаворитът за титлата Микяй Наим. Световният вицешампион до 23 г. от 2017-а до момента има на сметката си два успеха с технически туш от по 10:0 – срещу Ивайло Тисков и Мариян Димитров.

В категория до 86 кг за място на финала ще спорят Джемал Али, европейски вицешампион за юноши от 2018-а, и Евелин Русев, бронзов медалист от Евро 2013 за кадети, който се завърна в спорта след 4-годишно наказание за употреба на допинг. Но старозагорския състезател е с амбиция отново да се наложи в националния отбор.

До полуфиналите стигна и Ахмед Магамаев (92) от СКБ „Юнак – Локомотив“ – Русе след две победи с туш – над Петър Богданов и Христо Методиев. За място на финала ще спори и Ахмед Батаев (97) от СКБ „Юнак – Локомотив“ – Русе. Миналия месец натурализираният у нас чеченец се окичи с бронз на световната купа в Белград.

На тепиха излязоха 136 състезатели от 26 клуба.

Срещите в зала „София“ бяха наблюдавани от Александър Томов, петкратен световен и европейски шампион, Христо Маринов, президент на федерацията, Валентин Райчев, генерален секретар, Радослав Великов, бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008, както и от Михаил Ганев, световен шампион, а сега кмет на община Златарица.

Зрители не се допускат до шампионата, но срещите се излъчват на живо на сайта на БФ Борба.

Полуфиналните двойки може да видите ТУК

снимки БФ БОРБА, КОСТАДИН АНДОНОВ

Сподели: