Подаръци за първокласниците от Българско средно училище „ Д-р Петър Берон” в Прага

Много под очаквания брой първокласници са се записали досега в русенските училища

Общо 1436 деца са били родени в община Русе през 2012 г. по данни на ГРАО. Те трябва да прекрачат за първи път училищния праг на 16 септември т.г., но до днес в русенските училища са се записали 1003 първокласници, коментира началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в крайдунавския град Росица Георгиева.

Тя заяви, че точният им брой ще бъде известен на първия учебен ден. Той обаче със сигурност ще е много по-малък от 1436 деца.

„За мен е притеснително това движение на децата – от раждането до постъпването в първи клас“, каза Георгиева и коментира, че по всяка вероятност родителите с децата си са напуснали града. Тя обясни, че 17 училища извършват прием на първокласници в община Русе.

„Ако наистина и към 16 септември т.г. тези 1436 деца не се запишат на територията на общината, това означава, че ще сме с 21 паралелки по-малко, отколкото сме можели да направим“, обясни Георгиева. Тя каза още, че има свободни места за учители, но по думите й те ще бъдат заети до първия учебен ден. Търсят се детски и начални учители, по природни науки, по английски език, по физическо възпитание и спорт, а също и по философия.

/Източник – БТА/ сн. Архив

Сподели: