спин кабкис мол русе

Множество инициативи на РЗИ – Русе и партньори по повод Световния ден за борба със СПИН

И тази година 1-ви декември се отбелязва като Световен ден за борба срещу СПИН. РЗИ – Русе в партньорство с Община Русе, БЧК, Сдружение „Център Динамика”, учебни заведения, МОЛ Русе, медии и други, се включва в Националната АНТИСПИН кампания под мотото „Узнай своя статус”. В рамките на кампанията в периода 23-ти ноември до 1-ви декември ще бъде проведена Европейската седмица за изследване на СПИН и хепатити, включваща здравно-образователни инициативи – разпространение на тематични образователни материали, лекции, мултимедийни презентации и др. сред ученици и млади хора, ще бъдат предоставени информационни материали и презервативи.

• В периода на кампанията ще бъдат проведени образователни лекции със събеседване и представяне на ММП на тема ,,СПИН и СПИ” сред ученици в русенски училища.
• Разпространение на здравно – образователни материали и презервативи сред широката общественост и млади хора в учебни заведения.
• В периода от 26.11. до 30.11.2018 г. по местни радиостанции ще бъдат излъчени предавания на тема „ХИВ, СПИН и СПИ – същност и предпазване”.
• На 23.11. от 11:30 ч. Във ВУАРР – гр.Русе ще бъде отбелязан Международния ден за борба срещу СПИН с изнесена акция на КАБКИС за безплатно и анонимно тестуване и предоставяне на информационни материали и презервативи.
• В периода 26.11. – 1.12. в много Русенски училища ще бъде отбелязан Световния ден за борба срещу СПИН чрез изработване и поставяне на тематични табла, кътове, собствени рисунки, ученически ММ презентации и др.
• На 28.11. от 9:00 ч. ПГСА ,,П. Пенев” – гр. Русе ще бъде отбелязан Международният ден за борба срещу СПИН също с изнесена акция на КАБКИС за безплатно и анонимно тестуване и предоставяне на информационни материали и презервативи.
• В периода на кампанията ще бъдат публикувани инфоматериали в електронни медии и някои местни вестници.
• На 1.12.17г. от 14ч в МОЛ – Русе ще бъде кулминацията на кампанията с изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи на посетителите на МОЛ Русе, съвместно с изброените партньори и участието на доброволци от Клуб „Домино” към Сдружение „ Център Динамика”. Предвидена е консултация с лекар.

По данни на МЗ от началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път. От тях около две трети са научили статуса си в КАБКИС.

Кабинетът за анонимно и безплатно изследване и консултиране в Русе за периода 1.01 – 27.11.2018 г. има общо 1400 изследвани лица – клиенти, от тях на място в КАБКИС 910, а другаде „на терен” – 490.). Раздадени са множество инфо-материали и над 9 000 презерватива.

В КАБКИС се извършват също и изследвания (тестове) за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

Сподели:

Още новини от деня