мобилни телефони

Мобилни телефони – рискове за физическото и психическото здраве

Време за прочитане: 2 мин.

Мобилни телефони – всеки ден ги използваме и сме свикнали с тях

Но дали могат да причинят вреди на човека в здравословно отношение? Учените в последните години провеждат различни изследвания за вредата от мобилните телефони. Оказва се, че те съвсем не са толкова невинни и полезни.

Последното проучване сочи, че тези устройства могат да провокират развитието на рак. Излъчванията от тях причиняват тумори на мозъка при плъхове, но при хората още няма доказателства и в научните среди има спорове на тази тема.

В същото време има мнения на други учени за вредата от пристрастяването на ползване на мобилните телефони върху психичното здраве на човека. Става дума за така наречената номофобия, която доста хора имат, но не смеят да признаят.

За какво става дума?

Човек не може да си представи живота без телефон, той изпитва паника, страх, ако е без него, дори и в домът си, избива го студена пот и изпитва различни страхове. Това състояние е пагубно за човешката психика и е нов вид пристрастяване.

Но това не е всичко по отношение на мобилните телефони!

Налице са опасни, тревожни рискове, свързани с тяхното използването по време на шофиране. Наистина е забранено от закона да се говори от шофьора, когато кара, но това не се спазва. Често пъти нотификация, която е получена на устройството може да отклони вниманието на шофиращия и да се стигне по ПТП. А това е вече реален риск по отношение на живота на човека. 

Най-важното е да избягвате нежелани рискове за здравето, свързани с мобилните телефони, и да не ги използвате, когато шофирате.

Мобилният телефон днес не е това, което беше. Когато се ползва с интернет, то той е полезен, дава информация и с него се улеснява живота. Но…има едно голямо НО! Не бива да се прекалява с неговата употреба. Всичко е полезно, когато има мярка. дори и по отношение на мобилните телефони, нали?

Сподели:

Още новини от деня