Мовембър в Медика

Мовембър в Медика

През месец ноември Лечебни заведения „Медика“ се присъединяват към световното движение „Мовембър“, като стартират кампания за безплатни урологични прегледи за мъже.

Названието „Мовембър“ произлиза от съчетанието от английското наименование на месец ноември (November) и жаргона за мустак „Мо“. Идеята да се вдъхне живот на позабравения мустак и той да се превърне в катализатор на разговори относно мъжкото здраве е зародена в Австралия през 2003 г. и постепенно обхваща целия свят. Като част от дейностите на Лечебни заведения „Медика“ за насърчаване на информираността относно рака на простата е предвиден и фотоконкурс във Фейсбук. Всеки желаещ може да се снима със свой собствен мустак или да си вземе такъв от регистратурите на ДКЦ-2 и УМБАЛ „Медика Русе“ и да го сподели във Фейсбук с хаштаг #medicamovember. Авторът на снимката с най-много харесвания ще спечели награда от организаторите в края месеца.

В глобален мащаб кампаниите през месец “Моември” целят обучение и превенция на рака на простатата, тестисите и мъжкото ментално здраве. Провеждат се информационни кампании за живота след рак, влагат се усилия в проучване на факторите, влияещи на мъжкото здраве. Екипът на Лечебни заведения „Медика“ се присъединява към инициативата, като специалисти – уролози от УМБАЛ „Медика Русе“ всяка сряда от месеца ще преглеждат безплатно мъже в интервала между 15 и 19 часа.

Препоръчва се всички мъже над 50-годишна възраст да бъдат преглеждани веднъж годишно, а тези с фамилна обремененост трябва да започнат ежегодните прегледи след навършване на 45 години. Ракът на простатата е еквивалент при мъжете на рака на гърдата по брой смъртни случаи. Ранното диагностициране и лечение е от съществено значение.

Всеки желаещ господин, със или без мустак, може да се възползва от безплатен урологичен преглед в кабинета по Мъжко здраве, след предварително записване на тел.: 082/ 502 430 или 0884 517 551.

Сподели: