Модернизираната зала за катерене бе открита в Русенския университет

Модернизираната зала за катерене бе открита в Русенския университет

Русенският университет отбеляза #Щедрият Вторник #GivingTuesday с  откриването на новата, преустроена и модернизирана зала за катерене, която вече се превърна в ярък символ на дарителство и доброволчество.

През 2023 г., благодарение на упоритата работа на треньори, инженери, конструктори, както и подкрепата на световния лидер в производството на катерачни стени – фирма „Уолтопия“ АД (Walltopia), броят на зоните и маршрутите за катерене в университетската зала се увеличи петкратно спрямо 2016 г. Новите обособени зони включват три дисциплини –  трудност, скорост и боулдъринг.

На откриването на залата присъстваха ректорът академик Христо Белоев, председателят на СТПД „Академик“ доц. д-р Руси Минев, треньорите Теодор Стойчев и маг. инж. Георги Георгиев, ръководителят на катедра Физическо възпитание и спорт Валери Йорданов.

Новата придобивка за университетската спортна база представи ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, който припомни, че има подобна стена, но новата е съвсем друга, с повече възможности за тези, които обичат да практикуват спортно катерене. Той пожела на почитателите на туризма и спортуването сред природата високи спортни резултати.

Председателят на СТПД „Академик“ доц. д-р Руси Минев подчерта крилатата фраза на първия български нобелов лауреат Елиас Канети Русе – „Градът на първите неща“, като посочи, че едно от тях са именно направените през 1910 г. първи опити за катерене с въже в България.

А когато днес говорим за катерене не можем да не отбележим, че през последните години това е спорт с изключително динамично и бурно развитие в целия свят,  включен и в програмата на олимпийските игри, каза още той.

Съоръженията, включително съблекални, сервизни помещения и тераса за публика, са изградени с доброволен труд, лични средства на треньорите и дарения от граждани на Русе. Спортната база на университета също получи подкрепа от Спортно туристическо и природозащитно дружество “Академик“. В процеса на модернизацията на залата, участва и световният лидер „Уолтопия“, който осигурява своите най-нови технологии и дизайни.

Залата за катерене вече работи всеки делник от 16 до 21 часа, като привлича все по-голям интерес от страна на студенти, ученици, деца и дори преподаватели и служители от университета. Все още текат някои довършително дейности,  а следващото голямо предизвикателство е отоплителната система

Този проект не е само модернизация на спортна зала, а и ярък пример за дарителство и доброволчество в Русенския университет. Чрез него се подчертава и инициативата за #Щедрият Вторник #GivingTuesday – световно движение, което се отбелязва в 140 държави и насърчава хората да даряват пари, вещи или свое време за добра кауза.

Освен това университетът чрез СТПД „Академик“ се включи в кампанията „За сигурен, информиран и по-безопасен достъп до Русенското Поломие“. Преподаватели, начело с доц.д-р  Руси Минев, и различни дарители вече събраха над 1300 лева за инициативата, която продължава до 8 декември тази година.

Сподели: