Момичетата до 10 години на СКБ "Дунав - Русе - 2016" участваха в третия турнир от програмата на FIBA EUROPE

Момичетата до 10 години на СКБ „Дунав – Русе – 2016“ участваха в третия турнир от програмата на FIBA EUROPE

Време за прочитане: 2 мин.

Шумен бе домакини на третия турнир от програмата на FIBA EUROPE „Her World, Her Rules“, организиран от БФБаскетбол и БК Шумен. Предните два турнира се състояха в градовете Перник и София, а Шумен събра най-добрите баскетболистки до 10 г. на североизточна България. Цели 10 отбора се включиха в турнира, като бяха разделени в две групи от по 5 отбора. В група А, където попадна нашият клуб, бяха още съставите на Черно море Одесос Варна, Спартак Варна, Доростол Силистра и Чардафон Габрово. Група Б пък събра отборите на Дунав Русе, Ънстопабъл Добрич, Светкавица Търговище, Преслав и Вълци Разград.

Мачовете се проведоха в два дни – 18 и 19 септември в новата спортна зала на града ни – „Арена Шумен“. Голямото игрище на арената бе разделено на две по-малки игрища, които да отговарят на условията за мини-баскетбол.

През втория ден се проведе семинар за треньорите, състезателите и техните родители с лектор, една от легендите на българския женски баскетбол – Гергана Славчева. В момента тя е треньорка в школата на Славия София. Славчева е една от малкото българки играли в женската НБА с тима на Финикс Меркюри. Дълги години от кариерата си Славчева прекарва и в топ европейски отбори от Италия и Франция. Славчева запозна малките състезателки с трудния път към върха, който минава през много труд, дисциплина и лишения. Но също така ги увери, че баскетболът може да им даде много – сбъднати мечти, приятели за цял живот и много мигове на успехи и щастие. Младите баскетболистки от всички клубове обещаха на Гергана, че ще се стараят в тренировките, ще уважават съотборничките и противничките си, и ще слушат своите треньори.

Разбира се турнирът завърши с награждаване – всички участващи отбори получиха медали и купи, както и лакомства от спонсорите на турнира – Фикосота и Итал Фууд. Специалистите пък бяха единодушни, че расте едно много силно баскетболно поколение от момичета способни да защитават цветовете на българския баскетбол на световно ниво

Сподели:

Още новини от деня