Монголският посланик гостува в УМБАЛ "Медика"

Монголският посланик гостува в УМБАЛ „Медика“

Посещението на негово превъзходителство Дашжамц Батсайхан – посланик на Монголия е част от проекта, стартирал миналата година за двустранни отношения в областта на медицинското образование, в частност източната медицина. През последните години алтернативните методи на лечение набират популярност в България. Именно тази тенденция подтиква ръководството на Лечебни заведения „Медика“ да насочи усилия към обучение на специалисти в източните практики.

За удовлетворяване на нуждите и желанията на своите пациенти, лекари ще се обучат в Университета по традиционна медицина в монголската столица Улан Батор идната пролет. Като част от проекта е заложено и посещението на монголски специалисти в България. УМБАЛ „Медика“ разполага с модерна апаратура за диагностика и лечение, но приоритети в практиката на лекарите винаги са били съпричастността и личното отношение към пациентите. През 13-ти век Монголия е център на Монголската империя – най-голямата в световната история. По време на пътешествията си из Азия древните монголски лекари са заимствали практики от Китай, Корея, Тибет, Индия и други. Приспособили са тези медицински знания, за да развият собствена система на лечение.

Методите, заложени в традиционната монголска медицина се основават на използването на билки, минерали, акупунктура, водолечение, грижа за душевният комфорт на пациента. Също така монголците са първите хора, които установяват връзка между диетата и здравето.

Монголският посланик гостува за пръв път в нашия град. По време на визитата негово превъзходителство беше на посещение при кмета на град Русе, областния управител на Област Русе и ректора на РУ „Ангел Кънчев“. В първия ден от престоя си в Русе негово превъзходителство Дашжамц Батсайхан се запозна и с ръководството на Лечебни заведения „Медика“. Домакините организираха посещение на отделение по Очни болести, Съдова хирургия, Отделение по хирургия и СБАЛК „Медика Кор“. Монголският посланик беше възхитен от съвременните методи за лечение и диагностика, прилагани в болниците. Срещата завърши с приятелски разговор и обсъждане на бъдещи съвместни планове.

Сподели: