русенски университет нов корпус

МС отпусна пари за изграждането на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет

Време за прочитане: 2 мин.

Днес, 04 март 2020 г., Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, присъства на заседание на Министерския съвет, на което Русенският университет получи един милион лева за изграждане на Учебно-изследователски комплекс.Това е третият транш, който университетът получава. Първата сума от един милион лева беше получена през декември 2018 година, а втората, също от един милион лева беше получена през декември 2019 година.

„Благодарих на премиера и на министрите за предоставените средства, като ги уверих че със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката.“- каза проф. Белоев.

Към настоящия момент са приключени всички процедури за изграждане на Учебно-изследователския комплекс. Приключило е проектирането и се разчиства теренът от старите необитаеми сгради. Предстои до края на месеца, след получаване на строително разрешение, да бъде направена първа копка.

Приети са решения за новите седем изследователски центрове и лаборатории, които ще бъдат изградени. Тези лаборатории са многопрофилни и всяка една включва учени и специалисти от различни професионални области. С това ще се създаде възможност заедно с бизнеса да бъдат разработвани и внедрявани нови идеи и технологии. Общата стойност на проекта е над пет милиона лева. Очаква се до края на годината сградата да бъде завършена.

Учебно-изследователският комплекс ще се намира между Втори корпус и Училището по Европейски езици, като с него Русенският университет ще завърши една много добра архитектурна композиция от сгради по улица „Студентска“.

Учебно-изследователският комплекс е двуетажна сграда, със 7 големи лаборатории, всяка една с площ над 200 кв. м. Във второ тяло към комплекса ще се базира Учебен корпус на факултета по Обществено здраве и здравни грижи.

„Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието на кабинета, на което присъстваха кметове, издигнати от различни политически партии.

Премиерът посочи, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

Сподели:

Още новини от деня