Музикален спектакъл “Седемте чудеса на България” в град Русе среща българската традиция с модерните изкуства

Музикален спектакъл “Седемте чудеса на България” в град Русе среща българската традиция с модерните изкуства

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артистите от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения. Те ще представят музикален спектакъл “Седемте чудеса на България” в гр. Русе на 29 септември 2019 г. от 20:00 ч. на пл. “Свобода” 6 по покана и с подкрепата на Фондация “Русе – град на свободния дух”. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество. Представени заедно фолклорните области са пример за пъстротата и разнообразието на българската култура и символизират обединението на народа ни.

Младите певци и инструменталисти – ученици от Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” ще “разказват” истории от пиринската, странджанската, добруджанската, шопската, родопската, тракийската и северняшката фолклорни области. Автентичният фолклор ще бъде пресъздаден през техния поглед и става актуален и интересен за съвременното поколение.

Красотата на българския танц ще покажат танцьорите от Танцов състав “Хармония” при Русенски университет ”Ангел Кънчев”, които ще въвлекат публиката в действието на спектакъла чрез характерните за всяка област традиционни български танци.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена за събитието от Николина Недялкова. Започващ автентично, спектакъла се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Музикален спектакъл “Седемте чудеса на България” ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса й към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България.

Проект “Седемте чудеса на България” се реализира в гр. Русе с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух”, нейния партньор МОЛ-Русе и програма “Мобилност” на Национален фонд “Култура”.

Сподели: