„Музика от Америка“ на 4 септември в Русе

Държавна опера – Русе и Русенската филхармония кани в началото на новия творчески сеззон на интересен концерт, изпълнен от русенските музиканти. „Музика от Америка“ ще звучи а 4 септември в Зала „Филхармония“ – Русе от 19 часа, а на 5 септември от 20 часа в парка на Царски дворец „Врана“ – София. Диригент е Марк Кадин, а солист Данчо Радевски – кларинет.

В програмата: Джордж Гершуин – „Кубинска увертюра“ и „Един американец в Париж“

Аарон Копланд – Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано

Артуро Маркес – „Дансон №2″ и „Конга на Новия огън“ (Conga del fuego nuevo)

Джордж Гершуин (1898-1937) отдавна е превърнал творчеството си в музикална емблема на САЩ. „Кубинска увертюра” и симфоничната поема „Един американец в Париж” са две от най-колоритните творби на любимия на целия свят композитор. Съчетали в себе си ритмичното и интонационното разнообразие на музиката на Америка – един свободен конгломерат от различни култури, двете пиеси оставят незабравимо и ярко впечатление в публиката.

Аарон Копланд (1900-1990) е композитор, който олицетворява началото на традициите на американската професионална композиторска школа. В програмата е включен неговият виртуозен Концерт за кларинет, стунен оркестър, арфа и пиано. Пиесата е една изкусна жива музикална картина, запечатала най-чувствените моменти от следвоенната американска действителност от средата на миналия XX век.

Артуро Маркес е роден през 1950 година в Сонора, Мексико. Той е потомствен музикант, дълбоко свързан с латиноамериканските музикални традиции – баща му е известен изпълнител мариачи, а дядо му е народен музикант. Възпитаник е на Мексиканската консерватория, където изучава пиано, теория на музиката и композиция. Семейството му емигрира в САЩ, където получава признание за таланта си – носител е на стипендията „Фулбрайт“ и на награда за композиция през 1990 година от Калифорнийския институт на изкуствата във Валенсия, Калифорния. Завършва обучението си, в Института по изкуствата (Cal Arts) в Лос Анджелис и усъвършенства композиционната си техника в Париж. В момента живее в Мексико сити, където е професор и изключително ценен и търсен композитор.

Екзотичните творби на Артуро Маркес „Дансон No.2“ и „Конга на Новия огън“ („Conga del fuego nuevo“) с ритмите на афро-кубинската конга и със страстта на карибската музика допълват богатата музикална картина на програмата „Музика от Америка“.

Сподели:

Още новини от деня