МФ "Мартенски музикални дни“ продължи с много интересна ансамблова програма, която струнен квартет "Филхармоника" предложи на 19 септември

МФ „Мартенски музикални дни“ продължи с много интересна ансамблова програма, която струнен квартет „Филхармоника“ предложи на 19 септември

МФ „Мартенски музикални дни“ 2021 продължи с много интересна ансамблова програма, която струнен квартет „Филхармоника“ предложи на 19 септември в партньорство с един от най-добрите български флейтисти Явор Желев. По време на камерния концерт в зала „Европа“ на Доходно здание прозвучаха рядко изпълняваните флейтови квартети на Моцарт, както и прочутия фа мажорен струнен квартет на Равел.

Същият ден във фоайето на Доходно здание бе открита документална изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович. Експозицията разказва за посещенията на композитора в Русе, София, Пловдив и Варна. Показани са фотографии, запечатали концертните му изяви и срещи с български композитори, както и моменти, свързани с премиерата на операта „Катерина Измайлова“ в България през 1965 г., представена на сцената на Русенската опера. Излъчен бе и 10-минутен видеозапис от 1965 г., който разказва за идването на Шостакович у нас.

Изложбата е подготвена от Държавна опера – Русе и е част от съпътстващите събития по време на МФ „Мартенски музикални дни“ 2021. В авторския колектив, осъществил идеята, са музиканти и изследователи на творчеството на Шостакович, сред които русенският историк д-р Веселина Антонова. Научен консултант при систематизирането на събраните документи е проф. Наташа Япова.

Сподели: