„Мартенски музикални дни”

МФ „Мартенски музикални дни“ ще бъде открит с концерт на Русенска филхармония с диригент Йордан Камджалов

59-ият Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще бъде открит с концерт на Русенска филхармония с диригент Йордан Камджалов. Симфония № 5 в до – диез минор от Густав Малер ще звучи в Голямата зала на Доходното здание на 15 март от 19 часа. След това Русенската филхармония ще гостува във Варна и на най-престижната българска сцена – зала „България“.

Енергия, жажда и сила за живот или виртуозна оркестрова картина на любовта Петата симфония заема централно място в творческия възход на Густав Малер. Верен на своя композиторски стил, в нея той използва голям оркестър, осигуряващ мощна звучност, подсилена от голямата група на медните духови инструменти, от интензивното участие на ударните и от пълнотата на струнните.
Според мнението на самия Малер, Петата му симфония е естествен израз на нескончаемата енергия, която носи всяко човешко същество.

Йордан Камджалов учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Васил Казанджиев и в Музикалната академия „Ханс Айслер“ – Берлин. Усъвършенства своето призвание в международни майсторски класове и академии в цяла Европа при диригенти като Пиер Булез, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм. Той е първият българин, чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг.

От 2018 година е музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020.

Българският диригент дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Той е съосновател и член на Съюза на генералните музикални директори и главни диригенти на Германия. Избран от Deutschland Radio за един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011 година.

Маестро Камджалов е определен от Лондонска Филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, а в България е избран за Музикант на годината в класацията на Българското национално радио. Диригентът е удостоен с над 10 престижни международни отличия.

През октомври 2017 Йордан Камджалов е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категория “Запис на концерти от 20/21 век”.

На 29-годишна възраст той създава фондация за подпомагане на млади български творци.

През 2014 година Йордан Камджалов поема отговорността да създаде Нова концептуална платформа в лицето на GENESIS ORCHESTRA, Музикална лаборатория за човека /хор и ансамбъл/ и България пее.

Сподели:

Още новини от деня