съдебна палата русе съд прокуратура

Мярка „задържане под стража“ вместо „домашен арест“ за обвиняем за измама на гъркиня

Състав на Окръжен съд – Русе отмени определението на Районен съд – Русе, с което спрямо 29-годишния Х. А. била взета мярка за неотклонение „домашен арест“ и постанови „задържане под стража“. С постановление от 14.07.2021 г. спрямо вятовчанина е било повдигнато обвинение за т.нар. „телефонна измама“ на възрастна гъркиня, извършено в условията на повторност и след сговор с друго лице.

И двете инстанции считат, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Същото се явява тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

Окръжен съд – Русе не сподели извода на районния съд, че „домашен арест“ е адекватна ограничителна мярка. Според въззивните съдии, при тази мярка на обвиняемия се забранява да напуска жилището си без разрешение на съответния орган, но не се препятстват контактите му по телефона или посещения в дома му, при което има опасност да повлияе на свидетели или по друг начин да затрудни разкриването на обективната истина.

Липса на опасност от укриване или извършване на друго престъпление, според въззивната инстанция, не е доказана по делото. Х. А. е бил осъждан три пъти от три различни съдилища, но все за измами. Последното му осъждане е било през 2016 г., когато му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок. То обуславя квалификацията „повторност“, която активира презумпцията за опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е отменено това на районния съд и е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Х. А., е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели: