Пътна полиция - Русе с препоръки за безопасно движение по пътищата

М. Манов: Необходима е промяна в законодателството за по-ефективно събиране на санкциите, наложени на чуждестранни шофьори

Време за прочитане: < 1 мин.

Необходима е промяна в законодателството за по-ефективно събиране на санкциите, наложени на чуждестранни шофьори за нарушение на правилата за движение по пътищата у нас, каза днес началникът на сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР – Русе главен инспектор Михаил Манов.

Статистиката на „Пътна полиция“ – Русе показва, че за първите осем месеца на тази година на територията на област Русе са регистрирани 1074 нарушения на чуждестранни шофьори – предимно румънци. Освен тях има и такива на граждани на Турция, Молдова, Северна Македония, Украйна и други. Издадени са 146 акта, 94 фиша и 834 електронни фиша за превишена скорост.

Всички глоби се изпращат до нарушителите и те ги получават. Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Русе обясни, че според сегашното законодателство съставянето на акт на чуждестранен шофьор изисква предявяване на нарушението на съответния майчин език, след това издаване на наказателно постановление и връчване. Има и седемдневен срок, в който наказателното постановление трябва да влезе в сила, тъй като нарушителят има право да обжалва.

Сподели:

Още новини от деня