Набират заявки за участие в тринадесетия национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ в Русе

Предстои тазгодишният тринадесети национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. То йще се проведе в Русе от 22 до 29 юни. Организатори са: Община Русе, Общински детски център за култура и изкуство – Русе, ОП „Русе арт“, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.


Фестивалът носи името на известния и обичан русенски актьор Климент Михайлов (1939 – 1984 г.), който през своя недълъг, но много достоен живот, работи непрекъснато и с голяма любов за приобщаването на младите хора към театралното изкуство.

Целта е млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични способности.

Във фестивала имат право на участие театрални състави на ОУ, СУ, Професионални училища, читалища, детски комплекси, младежки домове, частни формации и други, които се разпределят в две възрастови групи:
А) Първа група – до 14 години
Б) Втора група – от 15 до 19 години.

Фестивалът има състезателен характер. Жури от професионалисти определя носителите на наградите. След приключване на всеки спектакъл журито провежда творческо обсъждане съвместно с участниците и връчва диплом за участие във фестивала.

Продължителността на спектаклите е до 60 минути. В конкурсната част не се допускат:
– повече от един спектакъл на театрална трупа;
– повече от един спектакъл на режисьор – постановчик, консултант и други;
– повече от едно участие в спектакъл на актьор.
Журито има право да не присъди всички награди. На наградените се присъждат грамоти, плакети и парични награди. Всеки състав, желаещ да участва във фестивала, изпраща до 27.05.2019 г. на посочения адрес за кореспонденция :
– заявка за участие;
– кратка история на трупата;
– списък с имената на участниците и ролите им в спектакъла. Компетентно жури извършва предварителна селекция след получаване на всичко упоменато. Резултатите на допуснатите за участие във фестивала се обявяват до 31.05.2019 г.

Предимството в селекцията за участие ще имат постановки:
– показващи нови, иновативни решения;
– със съвременен прочит;
– на теми, вълнуващи младите хора;
– постановка и режисура;
– музикално оформление;
– хореография;
– сценография;
– изпълнителска техника.

Националният ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ има одобрен награден фонд от 1300 лв., осигурен от Лайънс клуб Русе – Сексагинта Приста за четвърта поредна година.

Награди

Награди за спектакъл
 Голяма награда на фестивала за най-добър спектакъл.
 Специална награда на журито
 Първа награда за най-добра театрална трупа
 Втора награда за най-добра театрална трупа
 Трета награда за най-добра театрална трупа
/Първа, Втора и Трета награда са за всяка възрастова група/.

Индивидуални награди
 По 5/пет/ награди за главна мъжка и женска роля /в група/ – грамота и плакет
 По 5/пет/ награди за поддържаща мъжка и женска роля /в група/ – грамота и плакет

Разпределението на спектаклите за участие във фестивала се извършва от организаторите му. До 07.06.2019 г. организационният комитет изпраща информация за деня и часа на изявата, времето за техническа репетиция и сцената на изявата за периода на фестивала /22 – 29 юни 2019 г./
Разходите за пътни, дневни и нощувки са за сметка на участниците. В случай на нужда, организаторите ще окажат съдействие на гостуващите трупи за осигуряване на нощувки /след предварителна уговорка/.

Фестивалът няма такси за участие.
За провеждането на фестивала ще се използват сцените на Драматичен театър “Сава Огнянов” – малка зала – 50 места, камерна зала – 150 места и голяма сцена – 600 места. От театъра се осигурява обслужващ технически персонал за осъществяването на спектаклите.
Адрес за кореспонденция:
град Русе 7005, ул. “Околчица” № 9
Общински детски център за култура и изкуство
тел.: Директор г-жа Юлия Енчева: 082/ 84 54 71;

Анна Русева-експерт ”Концертна дейност”- 0878 822 351;
e-mail: obdcki1@abv.bg
Актуална информация за фестивала може да намерите на Facebook страницата на Обдцки Русе: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009559208607

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"