Наградиха лауреатите на регионалния конкурс "Спасяването на българските евреи - пример за достойнството на един народ"

Наградиха лауреатите на регионалния конкурс „Спасяването на българските евреи – пример за достойнството на един народ“

На 10 март се отбелязват 81 години от слагането на край на геноцида над еврейския народ в контекста на Втората световна война, предпоставка за времето на Холокост. Следвайки примерите за добродетели, проповядвани от българския народ по време на унищожителната война през средата на XX в. и в знак на почит към делото на българите – а именно спасяването на българските евреи – СУЕЕ организира регионален конкурс под надслов „Спасяването на българските евреи – пример за достойнството на един народ“. Провокирани да търсят нови начини да разказват за поуките от миналото и да отправят послания към бъдещето, учениците от СУЕЕ и тази година бяха вдъхновени да изявят своите таланти. Те създадоха набор от разкази, исторически доклади, есета, презентации и картини, съхраняващи историческата памет за периода и спомена за ужасите на Холокоста.

На 13.03.2024 г. се състоя и церемониално награждаване на лауреатите в конкурса. Гости на събитието бяха: директорът, Добромира Николова, която откри награждаването с насърчително слово към младите, да не спират да творят и да търсят истината в историята, представители на ръководството на училището, учители от различни направления и ученици. Г-н Георги Симеонов, преподавател по история и цивилизации, връчи наградите на отличените.

„Човек, който не познава историята си е обречен да я повтори!“ – нека познаваме историята си, нека се стремим към нейната истинност, да се ръководим от изконните добродетели.

Сподели: