Наградиха победителите в конкурса за поезия/проза „14 февруари - Опиянение на сърцето, омая на ума"

Наградиха победителите в конкурса за поезия/проза „14 февруари – Опиянение на сърцето, омая на ума“ + ВИДЕО

Днес, 14.02.2024 г., в централно фоайе на Ректората се проведе церемония по награждаване на победителите в конкурса за поезия/проза „14 февруари – Опиянение на сърцето, омая на ума“, обявен от Университетската библиотека при Русенски университет „Ангел Кънчев“. Конкурсът е посветен на виното и любовта и се провежда за трети пореден път. Наградите бяха връчени от ректора на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, а на събитието присъстваха зам.-ректорите по учебната работа проф. д–р Генчо Попов, по научноизследователската дейност доц. д–р Десислава Атанасов и по международното сътрудничество доц. д-р Галина Иванова.

В тазгодишното издание кандидатури се приемаха само на участници от област Русе. Това стимулира майсторите на перото от Русенския университет, като в конкурса има най-голям брой автори студенти. Те са представители на 11 специалности: „Български език и история“, „Начална училищна педагогика и чужд език“, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, „Право“, „Икономика“, „Социална педагогика“, „Аграрно инженерство“, „Земеделска техника и технологии“, „Растениевъдство“, „Софтуерно инженерство“ и „Електроенергетика и електрообзавеждане“.

„Удовлетворени сме, че нашите студенти, освен че получават професионални знания и умения, имат възможността да участват в различни клубове и конкурси, като в случая конкурсът е в областта на поезията и прозата. Много се радвам, че Университетската библиотека провежда конкурс, свързан с празника на любовта и виното. Пожелавам на участниците здраве, късмет и да продължават да пишат поезия“, каза ректорът проф. д-р инж. Пламен Кангалов.

Най-младият участник тази година е на 18 години от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, а най-възрастният – на 59 г. от гр. Борово.

Общият брой на творбите в тазгодишното издание е 38, като 31 са лирическите произведения. Амбицията на колектива на Университетската библиотека е всички наградени досега творби да бъдат отпечатани в сборник, посветен на любовта и виното.

По време на събитието Милена Ачева, библиотекар в Университетската библиотека, представи Ритуал за Трифон Зарезан, наричан още „Мъжки празник“, който се отбелязва в кв. Средна кула.

Беше открита и изложбата „Любовина“, която включва 87 заглавия на тема „Любовна лирика и лозарство“. Специална селекция в изложбата показва „ПЕСНИ ЗА ЛЮБОВТА ПО ТЕКСТ НА БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ И ПИСАТЕЛИ“. В нея са включени сборници със стихове от Недялко Йорданов, Блага Димитрова, Миряна Башева, Евтим Евтимов, Петър Караангов, Павел Матев, Пейо К. Яворов. Красивата им поезия е изпята в ритъм от Георги Минчев, Михаил Белчев, Искра Радева, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, „Трамвай №5“, Георги Христов, ФСБ, „Диана Експрес“, „Тоника СВ“, Лили Иванова и много други. Изложени са и творби на студенти и преподаватели от Русенския университет.

Светослав Антонов, който е възпитаник на специалността „Аграрно инженерство“, представи своята първа стихосбирка ,,Белези от любов“, която излезе от печат преди броени дни. В предходното издание на конкурса той беше отличен с трета награда в жанра „Поезия“. Тази година той поздрави ръководството, участниците и всички гости с едно негово стихотворение.

Съгласно регламента участниците в конкурса бяха разделени в две възрастови групи: 1-ва група – до 25 години, и 2-ра група – над 26 години.

В категорията „До 25 години“ комисията определи за награждаване:

Първо място за поезия – Алекс Атанасова Корабова, 19 г.,1-ви курс, специалност „Софтуерно инженерство“

Първо място за поезия – Преслава Петрова Петрова, 19 г., 1-ви курс, специалност „Начална училищна педагогика и чужд език“

Първо място за проза – Белгин Неджметинова Мустафова, 19 г., 1-ви курс, специалност „Растениевъдство“

Първо място за проза – Йозлем Белгиз Мехмед-Рамиз, 24 г., УМБАЛ „Медика” Русе

Второ място за поезия – Стамен Бориславов Димитров, 23 г., 5-и курс, специалност „Право“

Второ място за поезия – Мартина Илкова Пенкова, 20 г., 1-ви курс, специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“

Второ място за проза – Михаела Георгиева Георгиева, 22 г., 4-ти курс, специалност „Български език и история“

Трето място за поезия – Петър Бориславов Борисов, 22 г., 4-ти курс, специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“

В категорията „Над 26 години“ комисията определи за награждаване:

Първо място за поезия – Кремена Дачова /литературен псевдоним – Ормай/, 52 г., Русе

Второ място за поезия – Софи Бен Амор, 28 г., 4-ти курс, специалност „Социална педагогика“

Трето място за поезия – Павлина Петкова, 59 г., гр. Борово, „Агроном I Холдинг“ ЕООД

Трето място за поезия – Стоянка Кънчева Илиева, 47 г., 2-ри курс, специалност „Социална педагогика“

Трето място за проза – Веселина Красимирова Спасова, 27 г., следдипломна квалификация „Учител по история и цивилизация“

Специална награда – Здравка Петрова Христова, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – гр. Русе.

Сподели: