Наградиха пожарникари и полицаи, участвали в ликвидиране на произшествие на ж. п. гарата в Борово

Наградиха пожарникари и полицаи, участвали в ликвидиране на произшествие на ж. п. гарата в Борово

Петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на инцидента с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция в района на жп гарата в град Борово на 16 декември т.г., бяха наградени днес в Бяла.

Главен инспектор Свилен Рачев – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ –  Бяла, бе удостоен с най-високото отличие на МВР – „Почетен знак – III степен“. Останалите пожарникари и полицаи получиха колективни парични награди.
Главен комисар Николай Николов – директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ връчи почетното отличие на гл. инспектор Рачев. Наградата е за проявен героизъм, смелост и себеотрицание, за конкретен съществен принос и висок професионализъм, изтъкна гл.комисар Николов. Той поздрави всички пожарникари и полицаи, както и кмета на община Борово и неговия екип, за професионализма и перфектно свършената работа при реализирането на спасителната операция.

„Радвам се, че нашите граждани в България започнаха да изпълняват подобни указания за евакуация. Допреди три-четири години това не беше така. Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат“, каза Николов.

Главен инспектор Свилен Рачев заяви, че това признание е за всички негови колеги. „Не се чувствам по никакъв начин герой. Това, че знакът е даден на мен, означава, че МВР си свърши работата“, каза Рачев.

Старши комисар Теодор Атанасов, директор на областната дирекция на МВР в Русе заяви, че тази критична ситуация е била демонстрация на отличната координация между пожарна, полиция и местна власт. Координация, която е била осъществена в условия на висок риск.
Кметът на Община Борово Валентин Панайотов отбеляза, че с действията си главен инспектор Свилен Рачев е предотвратил сериозни щети в Борово, тъй като е успял да спре теча на газ от цистерната. Панайотов съобщи, че е направено предложение към Общинския съвет Рачев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Борово“.

Кметът на Община Бяла Димитър Славов от своя страна връчи на Свилен Рачев почетен знак на общината и грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.

Сподели: