библиотечко награждаване

Награждаване по холивудски в Библиотечко

Калина Тиханова е „Най-четящото дете на Русе“ за 2021 г. Осемгодишната читателка на Библиотечко е заела най-много книги през изминалите 12 месеца – 414. Наградата беше връчена на церемония в детския отдел на русенската библиотека от Никол Данева – два пъти носител на отличието – през 2016 и 2017 г. Съвсем по холивудски Калина Тиханова остави своя отпечатък на Алеята на четящите деца на град Русе. Нейните любими книги са с комикси, но се увлича и от приключения, приказки и детски романи.

Състезанието набира скорост от 2016 г. и се провежда в две категории – от 0 до 6 – „Малчугани“ и от 7 до 14 г. – „Приключенци“. Тържественото обявяване на резултатите от класацията в началото на календарната година вече е традиция и очаквано събитие за всички малки читатели на русенската библиотека.

За 2021 г. в категория „Малчугани“ първенец, както и миналата година, е Никол Цанкова, на 4 г., със заети 363 книги, разбира се, криещи най-пъстрите, вълшебни и любопитни приказки отблизо и далеч. Най-много книги (378) от „Приключенци“ – те  след лидера Калина Тиханова има записани в картона си нейният брат Добрин Тиханов. Само на 10 години той вече има изразен интерес към детективските истории, приключенията, историята, географията и ретро книгите.

Усмивки предизвика с присъствието си на церемонията най-мъничкият читател на библиотеката за 2021 г. Бебе Ема Александрова Йосифова е родена на 15 август 2021 г., а първата й читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.

Всички деца получиха грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.

Тази година за втори път беше присъдена наградата „Най-четящо семейство“. Спечели я семейство Тодорови – Ивайло, Виктория и Иринка, която е на 7 години. Мама Вики е известна на последователите ни във Фейсбук като четящата приказки Мецанка Малинка в съботните ателиета на Библиотечко, а Иринка е постоянен участник в маратоните на четенето от много мъничка. Фамилия Тодорови също получи грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата поредна трудна и неблагоприятна за културния институт година. Г-жа Евтимова представи някои статистически данни от отчета за 2021 г., който ще бъде качен до дни на сайта на библиотеката.

Директорът на библиотеката сподели, че въпреки всички трудности, през 2021 са организирани и осъществени 133 културни събития, от които 26 изложби, 63 срещи и 44 други събития. 55 от всички събития са за деца. Обстоятелствата наложиха максимална гъвкавост и голяма част от събитията се провеждаха в дистанционна или хибридна форма. През 2021 г. събитията на културния институт са били посетени или гледани от  51 912 души (посетители в библиотеката: 4837, онлайн посещения: 47 075). Тази цифра почти догонва 52 873-та посетители на събитията през 2019 г., преди въвеждането на ограничителните мерки. И още малко статистика: миналата година изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 9, разработени и изнесени са 9 доклади и презентации, подготвени 4512 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 57. Работихме като бенефициенти или партньори общо по 14 проекта.

Въпреки рестрикциите, през 2021 г. в библиотеката бяха регистрирани 6008 читатели, от които 2995 под 14 г. Посещенията бяха 50700, а заетата литература 107 872 бр.

Най-малкият читател за 2021 г. е Ема Александрова Йосифова, която е родена на 15 август 2021 г. и първата й читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.

Най-възрастен читател за поредна година е Тодор Савов на 94 години, който е роден на 21.01.1927 г.  След него е Димитър Топалов – на 89 години.

„Най-четящият читател“ от отдел Заемна за възрастни е Красимир Кънчев с прочетени 297 книги. След него е Маргаритка Великова с 208 книги.

Накрая на церемонията  най-четящото дете за 2021 г. Калина Тиханова изтегли и печелившия от томболата за най-четящо дете на месец декември 2021 г. Късметлията, спечелил безплатно посещение на спектакъл от афиша на русенския куклен театър, се оказа Радослав Пенчев.

Томболата е съвместна инициатива на библиотеката и Държавен куклен театър – Русе „Светът на книгите и кукления театър“, която стартира през миналата година.

По тази инициатива зрителят на месеца на кукления театър получава едногодишна безплатна читателска карта от библиотеката.

„Светът на книгите и кукления театър“ доказа своя положителен ефект за повишаване на интереса към изкуството и четенето у малките зрители и читатели, затова двата културни института решиха инициативата да продължи и през 2022 г. В началото на февруари ще се тегли томбола за най-четящо дете на месец януари.

 Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страницата на библиотеката.

Сподели: