Над 10 млн. лева са инвестициите в новото населване на свинекомплексите в Русенска област

Над 10 млн. лева са инвестициите в новото населване на свинекомплексите в Русенска област

Над 10 млн. лева са инвестициите в новото населване на свинекомплексите в Русенска област. Те са изцяло за сметка на местните производители, тъй като с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност те няма да имат право да получат повторно обезщетение при нововъзникнало огнище на „Свинска“ чума. Свиневъдите в региона държат на инсектицидните обработки на общините. Още през март месец следва еколозите в общините да си направят екипи и да подготвят анализи, да се подготвят препарати, да се извърши пръскане срещу комари.

Д-р Христо Стойков – изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен, изтъкна, че много русенци ходят и пазаруват на пазара в Гюргево свинско месо, което се внася в страната през ГКПП „Дунав мост“. Те са готови да направят и видеоматериал по темата.

Очакванията на свиневъдите е бумът на болестта „Свинска“ чума да е по – голям през това лято от предишната година. По – тежки са условията, но русенските производители настояват институциите да изпълняват също ангажиментите си.

Ние ще бъдем много наблюдателни, защото нямаме друг вариант за оцеляване, категоричен бе сега д-р Стойков по време на заседанието на постояннодействащата областна епизоотична комисия в Русе.

Галин Ганев – началник сектор „Гранични проверки“ в РДГ – Русе. По думите му, от началото на въведените мерки не са спрели по никакъв начин прилагането им. Прилага се метод „Анализ на риска“. Денонощно има служители, които прилагат въведените задължения и твърденията, че всеки втори русенец преминават с месо моста без да бъде спрян.

Сподели:

Още новини от деня