Над 100 експоната разкриват тайните на будизма в изложба

Над 100 експоната разкриват тайните на будизма в изложба

Време за прочитане: < 1 мин.

„Щастлив съм, че заедно сме тук на тази прекрасна изложба! Искам да изкажа благодарност на човека, заради когото тя е тук – хонор. проф. д-р Камен Милков! Той е човекът, който направи достояние за русенци монголската култура и даде възможност да се запознаем отблизо с нея!“, с тези думи областният управител Галин Григоров се обърна към присъстващите по време на откриването на изложбата „Мандала – храмът на тайнствената тантра“. Също така той припомни за подписаното споразумение за сътрудничество между област Русе и провинция Баянхонгор, като изрази увереност, че започнатото от Камен Милков ще се реализира успешно.

„Приятно разглеждане на изложбата и Ви пожелавам да усетите тази уникална култура!“, допълни още Григоров.

Изложбата представя повече от 100 факсимилни отпечатъци на оригинални мандали, дървени скулптори, както и фотографии от колекцията на Музея на Храмовия комплекс Чойжин Лама в Улан Батор.

Експозицията идва в Русе по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия. Тя се намира в сградата на Русенската художествена галерия, ул. „Борисова“ № 39 и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Русе до тази неделя.

Припомняме, че домакин и инициатор на събитието е почетният консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков, DHC. Инициативата се провежда със съдействието на Областна администрация Русе.

Сред официалните гости бяха още Бямбаа Дашдорж, който е съветник в посолството на Монголия в София, кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговият заместник по хуманитарна дейност Енчо Енчев, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Даскалов, както и още множество представители на държавни и местни институции.

Сподели:

Още новини от деня