Над 100 книги получи в дар от Областна администрация - Русе читалището в Червена вода

Над 100 книги получи в дар читалището в Червена вода от Областна администрация – Русе

Ден преди един от най-обичаните български празници – 24 май експерти от Областна администрация – Русе зарадваха жителите на село Червена вода. Те дариха близо 100 книги на Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“. Книгите, които са от личния фонд както на областния управител Анатоли Станев, така и на голяма част от експертите в администрацията, бяха приети лично от библиотекаря и секретар на културната институция Силвия Бърдарова. Припомняме, че преди по-малко от две седмици библиотеката при Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“ получи наградата за библиотека на годината. Културната институция е една от най-старите в региона, основана е още преди Освобождението на България от османско иго. Към момента библиотеката разполага с над 3500 тома книги, а читателите наброяват 250. Най-възрастният читател е Пенка Михалева на 83 години, а най-младият човек в селото, протегнал ръка към приказния свят на книгите е 4-годишната Катрин.

Наскоро е бил изцяло обновен и библиотечният фонд в детския отдел, като целта е да се привлекат повече четящи деца. В процес на обособяване е и напълно нова компютърна зала, която ще бъде на разположение на всички в населеното място. В нея ще има общо шест места.

Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви и възрастови групи. Освен приказки и приключенска литература специално внимание е отделено на някои от най-обичаните произведения от родната художествена литература. Сред тях са част от произведенията на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Дора Габе, Пейо Яворов и много други. Не правят изключения и заглавия на творби на съвременни български автори. В дарението са включени и някои книги, свързани с историята на Русе.

Припомняме, че подобни дарения бяха направени на различни места в областта през последните няколко години. Те са част от визията на ръководството и работещите в администрацията за популяризиране на българската култура, в т.ч. и съвременната такава, на повече места в региона. Най-активно кампанията се провеждаше в периода 2017 – 2021 година, когато областен управител бе Галин Григоров.

Сподели: