Школата по класически балет „Арт денс класик студио“ ще представи на 30 юни спектакъла "Танцуваме с мечтите"

Над 1200 деца усъвършенстват таланта си благодарение на Общинския детски център за култура и изкуство – Русе

Дейността на Общинския детски център за култура и изкуство – Русе се разпределя в две направления: художествено-творческа и културно-развлекателна.

За периода м. ноември 2020 г. до м. октомври 2021 г. в Художествено – творческо направление има изградени 22 форми на работа, обхващащи над 1 250 деца и младежи, които изявяват своя талант и разширяват своите познания в областта на културата и изкуствата. В танцовото изкуство са едни от най-атрактивните състави с над 550 деца на възраст от 6 до 20 години.

Основно място в работата на Центъра заема българския фолклор с три фолклорни ансамбъла: „Здравец“, „Зорница“ и „Русчуклийче. Останалите танцови формации са Танцова школа по салса, меренге и бачата, Балетно студио „Арт денс класик“ и Клуб по спортни танци.

В областта на музиката работят Детски хор „Дунавски вълни“, Детска вокална група „Слънце“, Тамбурашки оркестър „Русе“, Школа по пиано, Школа по китара и Школа за духови инструменти, Школа за народно пеене и хоров състав към Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“. Броят на обучаваните деца в тези формации е над 450 на възраст от 4 до 18 години.

Към ОбДЦКИ работят изключително успешно Студио „Театър“ за тийнейджъри, Детска театрална работилничка „Сладурите“ за деца начален курс, Школа по изобразителни изкуства, Школа по народно-приложно изкуство и етнография „Непресъхващ извор“, Клуб „Приятели на книгата“ и Клуб по шах. В тези формации се обучават над 200 деца.

В направление „Културно-развлекателна дейност“ Общинският детски център създава условия и организира прояви и инициативи, които допринасят за обогатяване културния афиш в нашия град, а някои и в национален план.

По случай 1 март – Ден на любителското творчество се проведе І Национален конкурс за изобразително и приложно изкуство „Магията на изкуствата“, който предизвика огромен интерес в децата от цялата страна, като свои произведения изпратиха над 700 индивидуални и групови участника.

За 1 юни – Международния ден на детето се състоя ІІ Национален конкурс за детска рисунка и илюстрация от любими детски и юношески автори „Светът е цветен за всички детски очи“. С отличените творби от двата конкурса беше експонирана 10-дневна изложба в Русенска художествена галерия.

Началото на м. юни стартира ХІV-и Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – 2021 г. Участниците в него са от ІІ до ХІІ клас. Темите във всички възрастови групи са посветени на патрона на конкурса Стоян Михайловски във връзка с 165-тата годишнина от рождението му.

От 27 юни до 04 юли Центърът организира ХХІV-тото издание на Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. Участие взеха 16 театрални трупи от Русе, Пловдив, София, Варна, Бургас, Габрово и други.

На 9 и 10 юли Общинският детски център беше домакин на                                             ХІV-тото издание на Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ за деца и младежи–певци и инструменталисти.

През отчетния период ОбДЦКИ организира множество тематични детски утра, литературни празници и концерти – 24 май, 1 юни – Ден на детето, годишни концерти на ФА „Русчуклийче“, ДВГ „Слънце“, Детски хор „Дунавски вълни“, Балетно студио „Арт денс класик“.

През летните месеци много от съставите не спряха своята работа, а участваха в национални фестивали и творчески срещи:

  • Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ участва от 26 до 28.06. в VІІ-и Национален фестивал „Несебърски накит“ – град Несебър, а от 29.08. до 04.09. – в VІ-и Национален преглед на представителните ансамбли на ЦИОФФ България – град Китен.
  • Детски хор „Дунавски вълни“ се включи в инициативата на Българския хоров съюз „Детски хор на България“ от 01 до 04.07. в НДК – град София.
  • Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ участва от 22 до 25.07. в            ХVІ Международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта“ – град Кюстендил, а от 03 до 08.09. на образователен лагер в град Априлци.

На 26 септември град Русе беше домакин на ІХ Национална еко инициатива „Стара хартия за нова книга“, в която се включиха фолклорните състави „Зорница“, „Здравец“, „Русчуклийче“, Школата за народно пеене и ДВГ „Слънце“, КСТ „Настроение“, ФМБ „Мираж“, Балетно студио „Арт денс класик“.

На 1 октомври приключи ХІV издание на Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, организиран от Общински детски център за култура и  изкуство. Конкурсът, който е включен в Националния календар на Министерството на културата, отново предизвика голям интерес в цялата страна и в него се включиха 85 млади автори със 106 творби и 6 журналистически екипа.

През м. октомври излезе от печат Алманах „Светът е цветен за всички детски очи“, който включва творби на ученици, наградени в ХІІІ Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ от 2020 г. и ІІ Национален конкурс за детска рисунка и илюстрация – 2021 г. издаването на Алманаха беше осъществено по проект, финансиран от Програма „Култура“ но Община Русе за проекти в областта на изкуствата и културата.

На 12.10.2021 г. деца и младежи от ДВГ „Слънце“, ФА „Русчуклийче“, Балетно студио „Арт денс класик“, КСТ „Настроение“ и ФМБ „Мираж“ към ОбДЦКИ се включиха в празничен концерт за Деня на българската община и местното самоуправление, организиран от Община Русе.

сн. Архив

Сподели: