Над 200 даровити ученици от Община Русе получиха грамоти

Над 200 даровити ученици от Община Русе получиха грамоти

Днес в зала „Европа“ се състоя церемония по връчване на грамотите на деца с изявени дарби от град Русе за 2018-а година. На събитието отличията връчиха кметът Пламен Стоилов, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ и председател на ОбС-Русе проф. Христо Белоев, началникът на РУО Русе Росица Георгиева, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Присъстваха още началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев, директори на училища, преподаватели, треньори, родители и гости.

„Изключително съм горд от вашите успехи, защото вие сте бъдещето на нашия прекрасен град. Пожелавам ви да надграждате високите си резултати и да бъдете все така амбициозни и талантливи, да бъдете лидери“, обърна се кметът Стоилов към учениците в началото на церемонията и отправи благодарността и признателността си към усилията и всеотдайността на преподавателите и родителите.

Общо 184 възпитаници от 10 общински и 5 държавни училища са получили допълнително материално стимулиране през 2018-а година на стойност от 14 280 лв. Средствата са от предвидените в бюджета на Община Русе за подпомагане на деца с изявени дарби. Финансовите стимули са за призови класирания от конкурси в областта на културата, изкуството, науката и спорта – общински и регионални етапи, от национални олимпиади, състезания, държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и други.

С едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно са отличени общо 19 ученици, от които 5 ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“, 8 ученици от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка”, 2 от Средно училище „Васил Левски“, 2 ученици от Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ”, 1 ученик от СУ „Възраждане“ и 1 ученик от СУ „Йордан Йовков“. Те са завоювали първите места на Националното състезание по математическа лингвистика, ХХХІІІ Национална олимпиада по информатика, Национална олимпиада по астрономия, Национална олимпиада по география и икономика, Държавно първенство пневматично оръжие мъже, жени, юноши и девойки, Европейска олимпиада по информатика и други.

Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2018 год., за насърчаване на творческите заложби и потребности чрез еднократно финансово подпомагане или предоставяне на годишна стипендия бе приета с С Решение № 810, прието с Протокол № 32 от 22 март 2018 год. на Общински съвет Русе.

С изпълнение в церемонията се включиха Марина Петрова от вокално студио „Слънчеви ноти“, с художествен ръководител Наталия Константинова и Стефания Горнячка от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“, с художествен ръководител Вили Икономов.

Сподели:

Още новини от деня