Кметът на Община Русе бе доброволец в разнасянето на топъл обяд за самотноживеещи възрастни хора

Над 2500 човека вече ползват социални услуги от Община Русе

Над 800 човека се хранят по линия на социалните услуги в Община Русе. На предела си работят общинските служители. Над 2500 човека вече ползват социални услуги от Общината, каза днес кметът на Община Русе Пенчо Милков по повод отражението на мерките за предотвратяване разпространението на коронавирус върху гражданите и доходите им. Те довеждат до социална криза, върху която Община Русе мисли още от първия ден на налагането им в условията на извънредно положение. Обявени са горещи телефони на всички граждани, които изпитват нужда от помощ. Кметът е разпоредил на общинските служители да се отговоря на гражданите, независимо дали е в тяхната компетентност или не. Във втория случай те трябва да придвижат въпроса да съответния си компетентен колега.

Психолози са изготвили доклад за очакваните промени в личността, а освен това осигуряват психологическа подкрепа. Кметът призова гражданите да се обръщат за помощ и към тях. Цялата информация може да се намери на сайта на Община Русе.

Родители, останали без работа, и много лични истории достигат до мен, което ни накара да се свържем с БЧК и да обединим своите усилия – ние като ресурс, а те – като начин на работа и като хора, подчерта кметът.

До седмица ще бъдат раздадени пакети с трайни хранителни продукти на хора и семейства, които са най-пострадали от кризата и са потребители на „Обществената трапезария“ и на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2”. Подпомагането е с пакети от хранителни продукти е се финансира от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, чрез Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня