гласуване

Над 31 хиляди са гласувалите в Русенска област към този час

Към 12.00 ч. 37 174 души от имащите право на глас са упражнили вота си в област Русе. Това означава, че избирателната активност в региона е приблизително 18.5%. Най-висока активността остава в община Ценово – 27.90%, а най-ниска в Сливо поле – 15.91%. В най-голямата община от областта своят глас са дали вече 26 154 човека. Така община Русе се нарежда на пето място по избирателна активност в региона с 18%. В останалите общини активността е следната: Иваново – 21.06%, Борово – 20.12%, Бяла – 19.79%, Две могили – 19.67% и Ветово – 16.65%.

Председателят на РИК съобщи, че има проблеми с машинното гласуване в десетина секции в региона. Основната причина е неумение да се борави с техниката от страна на комисията. Има и случаи, при които проблемът е технически.

Хинкова обясни, че в една от секциите избирател бил допуснат да гласува два пъти, тъй като обяснил, че машината не приела първия му избор. Оказало се, че не е така.

Председателят на РИК каза още, че там, където има проблем с машинното гласуване, ще се използват хартиените бюлетини.

Хинкова информира, че в РИК са получени няколко сигнала. Един от тях е за агитация в село в община Борово, чийто кмет се намирал близо до секция. Взети са мерки.

Друг сигнал е за подканване на избирател да гласува машинно, което не е редно.

По повод на слух за купуване на гласове в Русе, Хинкова обясни, че досега подобен сигнал не е подаван.

Сподели: