ваза нови цветя 2024

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Започна зацветяването на Вазата в Парка на младежта. За целта ще бъдат използвани над 35 000 килимни цветя, след като в края на миналата седмица основата бе подготвена от специалисти по озеленяване. Един от символите на Русе ще привлича вниманието на русенци и гостите на града с атрактивен външен вид с орнаменти от различни видове цветя – зелени и червени алтернантерии, тъмночервени ирезине, бели цинерарии и червено-оранжева кана.

От ОП „Паркстрой“ предвиждат цветната конструкция да бъде готова за 24 май, но при неблагоприятни метеорологични условия завършването ѝ може да бъде отложено до началото на другата седмица.

През този месец започва и подмяната на цветята в алеите на Парка на младежта с летни – антиринум, бегония, петуния, кана, газания, тагетес, цинерария, алтернантерии, ирезине и др.

Вазата е създадена в средата на 50-те години на миналия век. Тя е с височина 3,40 м, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 м. Предстои и пълното възстановяване на поливната ѝ система, както и тази в цветните лехи.

Сподели: