Над 50 тона отпадъци бяха събрани и извозени в акцията по почистване в околностите на Басарбово и по Поломието

Над 50 тона отпадъци бяха събрани и извозени в акцията по почистване в околностите на Басарбово и по Поломието

Съвместната акция за почистване и опазване на природата в Русе и региона на Община Русе, „Еушипмънтс“ АД и „БиоАктив и ГрийнАктив“ ООД, която днес почисти околностите на с. Басарбово и по Поломието, събра над 50 тона отпадъци. В инициативата се включиха над 130 доброволци от двете компании, русенски организации и фирми, жители на населеното място, както и зам.-кметът на община Русе Никола Лазаров и кметът на Басарбово Николай Колев.

Почистването започна в 9:30 ч. и приключи в късния следобед, като организаторите бяха осигурили за всички участници в инициативата ръкавици и чували за боклук. Събраните отпадъци бяха извозени на Регионалното депо, като за целта Община Русе, „Нелсен Чистота“ и кметство Басарбово осигуриха специализирана техника за събиране и транспортиране на боклуците. От тях само изхвърлените на нерегламентирани сметища стари гуми са запълнили 5 петкубикови гондоли.

Днешната акция е част от проекта на местната администрация и двете русенски компании за по-екологична среда и създаване на по-здравословно обкръжение за местната общност. Тя е под наслов „Русе на чисто“, като след успешното приключване на инициативата организаторите предвиждат следващите действия по почистване да се проведат след около месец и половина.

Сподели: