Над 70 сигнала постъпват за денонощие в ЦСМП - Русе, половината са за болни с коронавирус

Над 70 сигнала постъпват за денонощие в ЦСМП – Русе, половината са за болни с коронавирус

Очаква се увеличаване натовареността на здравната система в Русе и региона. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Синан Хебибов с директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова във връзка с покачващата се заболеваемост от Ковид-19. През последните няколко дни сигналите, на които трябва да реагират медиците са между 60 и 75 за 24 часа, като преобладаващата част от тях са от пациенти с коронавирусна инфекция. Сред най-честите симптоми, които съобщават заболелите по телефона са повишена температура, отпадналост, общо неразположение и хрема. Не липсват обаче и такива с по-сериозна симптоматика като затруднено дишане и тежка кашлица. Във всеки един момент в областта са в готовност да реагират 11 спешни медицински екипа, като за територията на община Русе те са шест. Въпреки увеличението на сигналите, системата е далеч от критичното ниво и за сега спешните екипи успяват да се справят с натовареността. Най-тежко е било през първата и втората вълна на ковид-кризата, споделят работещите в ЦСМП. На място Анатоли Станев се запозна и с изградената система за следене в реално време натовареността на болниците с пациенти с Ковид-19. Припомняме, че тя бе създадена в разгара на пандемията – през ноември 2020 година от екип на Областната управа в крайдунавския град и Владислав Симчев, който към момента е и дистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете в България. Плюсът от приложението е, че спестява ценно време както за пациентите, така и за спешните екипи, които във всеки един момент знаят къде могат да закарат пациент с коронавирус, нуждаещ се от хоспитализация.

Към момента в Русенско няма болници с напълно зает капацитет на леглата. Последните данни сочат, че свободните легла в лечебните заведения в региона за лечение на пациенти с Ковид-19 са 178, от които девет са реанимационните. Има и четири допълнителни интензивни легла за лечение на деца с коронавирусна инфекция. Така се оказва, че малко над 41% от всички предвидени легла са заети. Не така стои обаче ситуацията при реанимационните легла. 81% от интензивните легла са вече запълнени. Показателят за заболеваемост на 100 000 души на 14 дневна заболеваемост е 961.79.

„Ситуацията е динамична и доста напрегната, но я контролираме.“, категоричен бе Станев.

Областният управител Анатоли Станев уверява, че се следят всички показатели и дори при рязък скок на настанените на болнично лечение, то няма да се стигне до върнати пациенти или до хаос пред лечебните заведения. В краен случаи има възможност и за разкриване на допълнителни легла. На този етап има осигурени достатъчно количества лекарства и лични предпазни средства както за болниците, така и за спешните медици. Има регулярни доставки на кислород, а проблемът с дефицита на нискомолекулярен хепарин се очаква да се реши още през следващата седмица.

Сподели: