Над 85 ученици от ОУ „Братя Миладинови“ ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „Бързи герои 112"

Над 85 ученици от ОУ „Братя Миладинови“ ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „Бързи герои 112″

Над 85 ученици от ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „Бързи герои 112″. Програмата обучава деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Реално едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци). Като основа на програмата е заложено златното правило, че ако потърпевшите или хората около тях действат уверено и потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на удара, има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без никакви последици. Здравнообразователната програма ще обхване всички паралелки от 1 до 3 клас. Тя стартира в началото на месец февруари и ще бъде с продължителност 5 календарни седмици. Обучението е съобразено изцяло с възрастта на децата. Целият обучителен процес е разработен от специалисти по неврокогнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози. По време на програмата, по забавен и интуитивен начин, участващите деца ще придобият жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те ще имат мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта.

Сподели: