Музикално-поетичен спектакъл на барда Ивайло Диманов на 26 май в Русе

Музикално-поетичен спектакъл на барда Ивайло Диманов под надслов „Наздраве, Самота!” ще се състои на 26 май от 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Творческият свят на Ивайло Диманов е колоритна феерия от пъстри знаци и звуци. Известният бард умело жонглира с тях и реди като в пъзел причудливи картини от цветните сънища на мъдър вълшебник. Най-титулованият поет в съвременната ни литература е обиколил половин Европа и Америка с авторския си спектакъл, който русенци ще могат да видят. В него са преплетени в динамична хармония социално-гражданска поезия, интимна лирика, авторски песни, изпълнени на акустична китара или на синбек, мултимедия с авторски клипове, кратки публицистични истории от богатата журналистическа практика на поета.

Спектакълът обединява вечните въпроси в днешния свят: кое е добро и кое е зло, къде свършва любовта и къде започва омразата, можем ли да живеем без вяра и без надежда, защо светът не поумнява, а съвестта понякога заспива, трябва ли Доброто днес да има юмруци, за да оцелее? В драматургията на спектакъла са подбрани част от най-добрите текстове в поетичните книги на Ивайло Диманов: „Площад Гарибалди”, „Допълнение към Закона за защита на цветните сънища“, „Добър вечер, г-жо Тъга!“, „Всички клоуни отиват в Рая“, „Ешафод”, „Бермудският двуъгълник“, „Колумбарий”. Ще прозвучат и песни от най-новия му албум.

Ивайло Диманов е български журналист, писател и бард. Роден е в София, автор на 10 книги с поезия, разкази, театрална критика. Превеждан е на английски, френски, италиански, сръбски и руски. Носител е на множество национални и международни литературни отличия, между които наградата „Димчо Дебелянов”, Яворовата награда „В полите на Витоша”, националното литературно отличие „Николай Хайтов”, наградата „Джагаров” и много други. Ивайло Диманов е имал концерти с авторски песни и поезия в различни градове на България, Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия, Гърция, Канада, САЩ, Русия, Белгия, Франция и Великобритания. Пял е с Ал Бано и Ромина, със самия Окуджава. 20 години след първата си книга, превърнала се в най-известната стихосбирка на прехода – „Площад Гарибалди”, Ивайло Диманов все още вярва, че честното изкуство е спасение за душата.

Сподели:

Още новини от деня