тест за диабет умбал русе

Намалява възрастовата граница при диабет-тип 2, заяви специалист

Възрастовата граница при диабет-тип 2, намалява. Откривали сме болестта у деца на по осем-девет години, които са били с наднормено тегло. Това съобщи д-р Антоанела Славчева- началник на отделението по ендокринология в Университетската болница „Русе“.
Тя обясни, че основната причина за диабет-тип 2, е неправилното хранене, затлъстяването и обездвижването.
Д-р Славчева посочи, че статистиката от последните 27 години показва, че през отделението на болницата в Русе годишно преминават около 1000 болни от захарен диабет. По думите й по-парадоксалното е, че тази бройка не се увеличава, което означава, че има необхванати пациенти. Тя даде пример, че наскоро 62-годишен мъж бил приет в отделението с много висока стойност на кръвната захар – 40, като му е назначено инсулинолечение. Пациентът не се е изследвал досега и затова толкова късно е установен с диабет.
Д-р Славчева заяви, че здрав човек трябва веднъж годишно да си измерва кръвната захар. При хората с наднормено тегло, с индекс на телесна маса над 25, както и при тези с наследственост в рода контролът трябва да е поне на шест месеца.
По повод на Световния ден за борба с диабета двете университетски болници „Русе“ и „Медика Русе“ организираха в крайдунавския град безплатни измервания на кръвната захар.
/Източник – БТА/

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"