Напусна ни доайенът на българското танцово изкуство, отдал живота си на каузата да създава красота на сцената, проф. Петър Луканов

Напусна ни доайенът на българското танцово изкуство, отдал живота си на каузата да създава красота на сцената, проф. Петър Луканов

Днес, на 92-годишна възраст ни напусна доайенът на българското танцово изкуство, отдал живота си на каузата да създава красота на сцената, проф. Петър Луканов!

Той дълги години работи и твори на Русенска сцена, където създава не един и два забележителни спектакъла. Съдбата на Петър Луканов е трайно свързана с Русенската опера.

Всъщност артистичната му дейност започва именно тук в Русе, където през периода 1955-1963 година е солист на балета на Русенската народна опера.

И отново тук, през есента на 2022 година, с голям успех той постави българския балет “Козият рог” по музика на Красимир Кюркчийски, четвърт век след първата му премиера на русенска сцена.

Творческият път на проф. Луканов е наистина забележителен!

Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, големият танцов артист създава повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Роден е през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана. Започва артистичната си дейност като танцьор през 1951 г. и след плодотворния старт на кариерата му в Русенска народна опера, от 1963 до 1968 г. следва Балетна режисура в Държавния институт за театрално изкуство в Москва в класа на проф. Лавровски. Творческата и административна ангажираност на Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел „Класически танци“ в Държавното хореографско училище – София, директор на балета на Националната опера – София. След това проф. Петър Луканов преподава хореографска композиция и режисура, балетна режисура, композиция на класическия танц и история на балета в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. През периода 1993-1999 година е и неин Заместник-ректор. Петър Луканов е реализирал множество постановки както в редица български оперни театри в България, така и зад граница (Русия, Турция , Гърция).

„Балетът е изкуство на младостта, изкуство на красотата. И не само това, а и на сериозните теми в живота. Няма тема и няма музика, които да не могат да станат на балет“, казваше проф. Луканов.

Ще го запомним като изключителен човек и професионалист, винаги със стремеж да постига висини в танцовото изкуство!

Такива бяха и спектаклите му – пропити от красота, силни емоции и дълбочина на посланията.

Нестихващи аплодисменти за проф. Петър Луканов и в отвъдното!

Нека е светла паметта му!

Бог да го прости!

Сподели: