Напусна ни русенският художник Михаил Бешев

Напусна ни русенският художник Михаил Бешев

На 15.11.2022 г. ни напусна русенският художник Михаил Бешев.

Михаил Бешев е роден в град Русе.

Член е на Съюза на българските художници от 1982г. Първата си самостоятелна изложба прави през 1982 година в София. В 1986 година е председател на Дружеството на младите художници в гр. Русе, а от 1992 година е учредител и председател на Дружеството на свободните художници.

През 1987 година организира първата екологична изложба в България, Русе, изиграла съществена роля за последвалите демократични промени в страната.

Носител е на наградите за живопис „Южна пролет” и „Памет в името на бъдещето”(1987). Автор и издател е на първия частен вестник за изкуство и култура „Арт ТЕМА“(1994). През 2004 година Община Русе го удостоява с почетния знак на града за заслуги в развитието на културния живот на Русе. Михаил Бешев прави множество самостоятелни и групови изложби в страната и чужбина.

През 1995 година в Ню Йорк е избран от NYART-95 в топ 70 на най-добрите автори за 95-та година.

Негови творби се намират в НХГ – София и СГХГ – София, посолство на Република България във Вашингтон и в множество частни колекции в Англия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Швеция, САЩ, Гърция, Румъния, Китай, Япония.

Във фонда на Русенската галерия се съхраняват 21 картини на автора.

Сподели: